Laelia crispa

Laelia, Brassavola, Sophronitis, Epidendrum ir kt. rūšys bei hibridai

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Laelia crispa

Post by MrGreen »

Laelia crispa
Dabar šią Laelia reikėtų vadinti Cattleya crispa. Bet dauguma augintojų vis dar naudoja seną pavadinimą ir info internete rasite Laelia crispa vardu. Ši laišva turi įspūdingus žiedus, yra daug variatų skirtingomis žiedų spalvomis. Laelia crispa 'Superba' pasižymi žiedų gausa, žiedynai iškilę virš lapų; šviesiai žali gumbai, tamsūs lapai ir geras augumas išsikiria šį variatą iš kitų. Laelia crispa turi vieną ilgą lapą(15 - 30 cm ilgio), gumbas 20 - 30 cm ilgio. Žydėjimo laikas liepa – rugpjūtis, žiedynai sudaryti iš 5 - 10 žiedų, išauga iš susiformavusio ‚voko‘. Žiedai labai įspūdingi, apie 15 cm skersmens, išskirtinės formos. Dažniausiai baltos ar rausvos spalvos su labai banguota lūpa, kuri priklausomai nuo variato gali būti labai ryškios vyšninės (Laelia crispa), purpurinės, violetinės (Laelia crispa var. coerulea) ar šiek tiek rausvos spalvos ( Laelia crispa var. carnea ).

Priežiūra
Visai nereikli orchidėja, jei Jūsų namuose gerai auga katlėjos tai puikiai augs ir Laelia crispa. Tinka rytinė, pietinė ar vakarinė palangė, vasarą galima išnešti į lauką, balkoną ar šiltnamį, tik reikėtų įnešti po stogu užsitesus lietui. Tinka vidutinė temperatūra ir vidutinis oro drėgnumas. Augant naujiems auginiams reikia atsargiai laistyti (ypač žiemos metu), jų nesušlapinti, nes gali pradėti pūti. Sodinti į orui laidų, rupų substratą, labai gerai tinka molinis vazonas – neužsilaikys drėgmė ilgai. Galima pasirinkti pušų žievės, kamštinio ąžuolo žievės, anglies gabaliukų mišinį, į jį šiek tiek primaišant kiminų. Tačiau tiks ir kitas, epifitinėms orchidėjoms skirtas substratas, kurį Jūs esate įpratę naudoti. Sodinant, šakniastiebio nereikėtų užkasti po substratu, jis turėtų išlikti substrato paviršiuje. Toks sodinimo būdas tinka visoms Laelia bei Cattleya genties orchidėjoms. Taip pat galima sodinti į medinį ar vielinį krepšelį, tačiau tokį augalą teks dažniau laistyti jei auginsite ne orchidariume ar šiltnamyje. Kaip ir katlėjoms, laišvai apšvietimas turi būti stiprus, kitaip augalas tik augs, bet nežydės. Kenkėjai: augalas nereiklus ir atsparus, tačiau kartais gali užpulti miltuotieji skydamariai.

Dauginimas
Kero dalimis, persodinimo metu. Persodinti ir dalinti reikia tik kai pradeda augti naujos šaknys, prie naujo auginio palikti bent 2 senus gumbus.

Laistymas
Negalima leisti gumbams susiraukšlėti, nes po to sunku atstatyti tokius gumbus į pradinę būklę - dažniausiai laišvos gumbai lieka susiraukšlėję. Kad taip nenutiktų laistyti reikia substratui dar nevisiškai išdžiuvus.

Daugiau foto galite pasižiūrėti čia: http://www.flickr.com/search/?q=Laelia% ... 2191%40N00

Post Reply

Return to “Katlėjos (Cattleya) grupė”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests