10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Vienam forume skaičiau temą pavadinimu "Gelbėkit, nebetelpa!" su įdėta orchidėjų šiltnamiuko nuotrauka. Patarimų buvo visokių. Žinoma, daugiausiai buvo teigiančių, kad ten dar labai daug vietos, tik kiek glaudžiau vazonus sustatyti, daugiau lentynų įrengti, o kiek dar pakabint galima!... Žodžiu, visiški "ligoniai". :lol: Bet man labiausiai įstrigo šitas: įsivaizduok, kad ateina uraganas, ir tu gali pagriebti ir išsinešti tik 10 orchidėjų. Pagalvok, katras imtum tokioj situacijoj, jas atsidėk, o visas likusias išparduok/išdovanok. O tada galėsi pradėti kaupti kolekciją iš pradžių :mrgreen: ir jau iškart formuoti ją tokią, kokios nori, o ne kas papuola į rankas. Gal visai sveika karts nuo karto tokius dešimtukus sudarinėti?
Abitalė wrote:
Tue Apr 07, 2020 1:44 pm
kai kurios orchidėjos užima ypatingą vietą širdyje, ir jeigu reiktų į negyvenamą salą pasiimti 10 pačių svarbių orchidėjų, puikiai žinau, kas tai būtų ;)
zemuoge wrote:Siūlyčiau atidaryti naują temą su LABIAUSIAIS ))
Aš irgi kartais pagalvoju, kas tokie JIE būtų, ir, rodos, jau susidelioja sąrašiukas, tik staiga randi besipumpuruojantį pamirštą individą, ir sąžinė pradeda graužti, kad jį pamiršai, o jis jau būtų vienuoliktas...
Taigi, kas pakliūna į jūsų 10 pačių pačiausių orchidėjų sąrašą? Be abejo, būtų labai įdomu išgirsti ir kodėl būtent jos. O gal ir kokia viena kita jų nuotrauka po ranka? :) Nebūtina apsiriboti tik dabar turimomis, nes gal jau turėjote kokią seniau, tačiau jos nebeturite ir norėtumėt vėl auginti.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Aš tokį sąrašą sudarinėju jau nuo 2012 metų, kai perskaičiau tą patarimą dėl uragano. Kadangi man gan greit pabosta, mėgstamiausių orchidėjų sąrašas irgi kinta. Dažniausiai į jį įtraukiu tas orchidėjas, kurios pas mane gerai auga. Šiuo metu jis toks, sudarytas iš dabar turimų orchidėjų:

1. Brassavola nodosa - nuo 2011 m. auginamas standžių svogūniškų lapų ežys, kuriam teko likimas būti viena tų orchidėjų, ant kurių mokiausi jas auginti, tai ne kartą nupūdytom šaknim buvo, bet dabar puikiai auga ir jau kasmet džiugina žiedais. O kvapas! Tas naktimis pasklindantis puikusis kvapas! Patinka sukulentiškumas ir sugebėjimas ramiai atlaikyti sausras.
Image

2. Myrmecophila tibicinis - nuo 2014 m., puikiai auga ir didėja. Patinka jos ryšys su skruzdėmis, jos baobabiški ūgliai ir standūs lapai, jos lengvumas (nes tuščiaviduriai ūgliai), atsparumas sausroms, saulės mėgimas ir dyyydis. Žiedai į kadrą papuolė tik dabar, visai gražūs. :) Bet savotiškas žiedynstiebio augimas tikrai pridavė šarmo.
Image

3. Dendrobium speciosum var. grandiflorum - auginamas nuo 2016 m. nuo visai mažiuko. Auga sparčiai ir man labai gražus tas jo augimas ir didėjimas, tie platūs tik pradėję augti ūgliai ir vėliau jų išsipūtimas. Įsigytas, kai buvo užėjusi gigantomanijos stadija. Žydėjimas imponuoja, ypač kvapnūs žiedai, bet iki jo dar tikriausiai kelis metus lauksiu. Bet su šita orchidėja laukimas neprailgsta. Vėlgi - atsparumas sausroms ir norėjimas daug saulės.
Image

4. Dendrobium bigibbum tipo, pravarde Džiūvėsėlis - pateko į mano rankas bešaknis su palinkėjimu "Sėkmės", dėl to ir pravardė tokia. Ir tapo viena neįnoringiausių orchidėjų ant mano palangių. Kompaktiškas, mažulis (ūgliai iki sprindžio dydžio), auginasi vis po kelis ūglius ir kelis kartus per metus žydi mielais žiedeliais be jokių raginimų. Taip pat atlaiko sausras.
Image

5. Dendrobium fimbriatum var. oculatum - pas mane dar neilgai, tik nuo 2018 m. vidurio, jaunutis, bet šiuo metu mane pakerėjęs. Kažkodėl man jo ūgliai tokiiiie gražūs. :w00t: O ir auga noriai. Kol kas jo horizontali augimo mada nemaišo (kaip tik patogiau po lempomis žiemą laikyti), o paskui žiūrėsim. Kvepiantys žiedai taip pat pliusas, bet ligi jų taip pat dar ne vieneri metai.
Image

6. Thunia alba - turiu nuo 2014 m., užsiauginta nuo jauno augalo iki žiedų. Žavi jos nendrės pavidalas, švelnučiai, kopūstiškai melsvi lapai, dyyydis (vėlgi gigantomanija) ir augimo cikliškumas, kai per metus jos išvaizda labai smarkiai pasikeičia - be galo greitai augantys ūgliai, vasaros žaliavimas, rudens geltimas ir lapų metimas (labai smagu juos vienu pirštu nubraukti :) ), o paskui - pundelis vytelių per žiemą. Kad žiedai nuostabūs, tai tik dar vienas pliusas prie jau esamų.
Image

Toliau išvardinti 7.-10. numeriai yra kandidatai į šio sąrašo nuolatinius favoritus, bet dar vyksta svarstymai.
7. Encyclia tampensis - nes atspari sausroms, mėgsta saulę, augina ilgus ir lanksčius kaip botagas žiedynstiebius ir žydėdama kvepia medaus koriais. Pirkau kaip alba formą, pražydo įprastinė. Gal būt buvus alba, tai jau būtų įtraukta į nuolatinį favoritų sąrašą, o dabar dar pasvarstau. Gal šiųmetis žydėjimas įtikins. Auginu nuo 2012 m.
Image

8. Laelia harpophylla - fantastiškai oranžiniai žiedai žiemos pabaigoje, kai tokios ryškios spalvos labiausiai norisi. Žiedų nemėsingumas (kad ne apvalūs blynai) yra pliusas. Visai kitokios figūros nei dauguma laišvų - ploni, laibi, net pusė pieštuko storio nesiekiantys ūgliai, o lapai - tvirti ir odiški. Bet dar ligi labai gero augimo turiu kur pasitempti, todėl tik kandidatė (nuo 2015 m.).
Image

9. Cattleya (Laelia) tenebrosa - tikriausiai smagiausia dalis yra stebėjimas, kaip jos voke vystosi pumpurai. O paskui ir prasiskleidę žiedai gražūs. Bet toks ramus žavėjimasis. Nuo 2017 m. auga noriai, ramiai, tai visai nieko.
Image

10. Vanda NoID - nes atgaivinta nukainota, sąlyginai maža (40 cm skersmens), visai gerai auga mano sąlygose, bet pagrindinis pliusas - tie violetiškai mėlyni, dideli žiedai. Draugaujam nuo 2016 m.
20200715_135424.jpg
20200715_135424.jpg (394.93 KiB) Viewed 2838 times

Uff, surašiau. Kas kitas? [Baksnoju]
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Abitalė wrote:
Mon Apr 13, 2020 2:51 pm
Na mano sąrašas šiuo metu yra toks:
1. Paphiopedilum Delophyllum. Toks didžiulis augalas, žydi kasmet ir ilgai, ir net truputį kvepia, tiesa, žydėjimo reikėjo palaukti keletą metų, bet jau kai subrendo, tai tikrai verta buvo laukti. Spalva kasmet vis sodresnė, pastebėjau, kad tikrai daug įtakos turi priežiūra - trąšos, šviesa, substrato drėgnis.
5071739c_compress56.jpg
5071739c_compress56.jpg (427.92 KiB) Viewed 2837 times
2. Mano meilių meilė Renanthera monachica. Va net nežinau kaip tiksliai reiktų pagrįsti kodėl. Tiesiog meilė iš pirmo žvilgsnio! Visiškai nereikli, puikiai toleruoja sausrą. Tik, kaip ir daugelis Renantherų, baisiai nemėgsta šaknų karpymo! Bet tas kompaktiškas augalo dydis, žiedų gausa (kasmet vis daugiau) ir malonus kvapas - viskas ko reikia puikiam augalui.
99b65f1a.jpg
99b65f1a.jpg (952.88 KiB) Viewed 2837 times
3. Neįsivaizduoju kaip reiktų išsiskirti su Sc. Chester. Ji tiesiog nuostabi! Kaip užprogramuota - žydi 100% iš kiekvieno naujo ūglio! Žydi gana ilgai 4-6 savaites! O tuo pačiu metu ir naują ūglį pradeda auginti. Labiausiai žavi, kad tai mažytė Katlytė, lapai nesiekia net sprindžio dydžio, o žiedas, kaip šviesoforas!!!
0b6c3666.jpg
0b6c3666.jpg (511.18 KiB) Viewed 2837 times
4. Dendrobium normanbyense, nors nesame 'seni draugai', tačiau kažkoks keistas ir tvirtas jausmas dėl šio dendrobium. Šiais metais žydėjimo nesitikiu, nes nebuvo itin laimingas po persodinimo, o persodinti jau buvo būtinybė, taigi darau prielaidą, kad nėra kantrus judinimui. Tačiau tas nederančių spalvų derinys toks derantis! Salotinė žiedo spalva su violetiniais taškučiais išorinėje žiedlapių pusėje ir dar dryžuota lūpa! Toks nedidelis augaliukas, net nežydintis baisiai dailiai atrodo!
3121a1d5_compress70.jpg
3121a1d5_compress70.jpg (274.92 KiB) Viewed 2837 times
5. Vanda. Sakykime, kad NoID, nors esu tikra, kad kažkaip vadinasi, originalūs metrikai pasimetė, o atmintis tiek neneša. Bet ji jau keletą metų su manimi, irgi užprogramuota žydėti 2-3 kartus per metus. Nėra labai didelė, lapus leidžia gana vangiai, bet sveikai. Būtent tokią Vanda turėjau prieš keliolika metų, kai tik pradėjau auginti orchidėjas. Tai galbūt šitas sentimentalus faktas čia vaidina svarbiausią vaidmenį, kodėl ji papuola į mano Top10! Bet kokiu atveju, aš ją noriu turėti visada!
dc452238_compress50.jpg
dc452238_compress50.jpg (278.2 KiB) Viewed 2837 times
6. Masdevallia strobelii. Va būtent ji buvo mano startas Masdevalijų susižavėjimo epochoje! Tokia maža, gležnai tvirta ir saulės spalvos žiedais su pūkų paklote viduje, tie maži ir skaidrūs lašeliai, ir malonus saldus aromatas - tikrai verta visų pastangų išlaikyti ją gyvą ir nenustoti žavėtis kaskart pamačius besiformuojančius pumpurus. Didelis pliusas - labai taupiai taupo vietą dėl savo nedidumo.
9b9e50cf.jpg
9b9e50cf.jpg (387.21 KiB) Viewed 2837 times
7. Kaipgi be Lepanthes telipogoniflora. Čia daug žodžių nereikia - pastoviai žydi, pastoviai puošia orchidariumą, pastoviai rodo kaprizus. Bet tokiai 'karalaitei' galima, atleidžiama viskas. Sakyčiau, ji neleidžia man prarasti budrumo - jei telipogoniflora jaučiasi gerai, vadinasi, visas orchidariumas tvarkoje!
1e1671d6_compress0.jpg
1e1671d6_compress0.jpg (149.18 KiB) Viewed 2837 times
8. Ir čia sutinkame dar vieną Lepanthes - Lepanthes calodictyon. Labai brangios draugės dovana, žinau, kad tai jos mėgstamiausias Lepanthes ir puikiai suprantu kodėl! Vien aksominis lapų grožis, margumas ir forma - daugiau nieko nereikia. Gražu kaip yra. O kai įsižiūri atidžiau - lapo viduryje maži žiedai, primenantys viduramžių prastuomenės šokėjas (bet gal čia tik mano asmenines asociacijos).
649445aa_compress39.jpg
649445aa_compress39.jpg (85.24 KiB) Viewed 2837 times
9. Svajonių mažė - Restrepia sanguinea. Galbūt tiesiog todėl, kad baisiai mėgstu būtent tokios spalvos žiedus. Maža 'ožkytė', kuria reikia tinkamai rūpintis. Bet pakankamai atlaidi mano patirties stokai. Mudvi kartu gal tik porą metų, o ji, kaip tik šiuo metu, žydi pirmą kartą, mat iki tol taip stipriai nemokėjau prižiūrėti, kad per 2 metus neišleido nei vieno lapo, o prarado 3-4.
de0b7cf5_compress24.jpg
de0b7cf5_compress24.jpg (167.11 KiB) Viewed 2837 times
10. Ši vieta kol kas yra laisva.
Urze wrote:Evaja, Abitale, kaip įdomu skaityti ir matyti! Ačiū, kad dalinatės.
Evaja wrote:Urze, perskaitei mano mintis! Nerealiai gera tema, skaičiau su pasimėgavimu! Urze, kokie milžinai pas tave - nesitikėjau :)
Abitale, tos karalaitėa ir aš po pagyrų foto noriu 🤣

P.s. žiūriu labai naudinga iškart foto papildyti - gausis kaip orchidėjų gidas! Pažadu įdėti saviškes ir tuo pačiu viliuosi atrasti daugiau aprašymų.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Slogaa wrote:
Tue Apr 14, 2020 2:49 pm
Žinot, o aš jau antra diena kaip liūdžiu, nes suprantu, kad net penketuko surinkt negaliu... Liūdna, kad esu dar labai jaunas augintojas (ir pagal savo metų skaičių ir pagal orchidėjų auginimo metus) ir nesu apsisprendusi, nei kas man patinka, nei ką noriu auginti. Šiek tiek apsistojus ties miniatiūromis, tačiau ir viskas. Ir tikrai negaliu pasakyt, kad man patinka tik miniatiūros. Bėda ta, kad dauguma mano augalų ne tik labai jaunučiai, bet ir dauguma nežydėję (gal tai ir yra faktas, kodėl labiau stoviniuoju ties miniatiūrom - jos bent jau žydi :lol: ). Tokia kombinacija, principe, nesudaro nieko gražaus ar įdomaus. Kažkokie įvairesnių formų stagarai. Jei į mano kolekciją apėmus vienu žvilgsniu, principe - lapuotieji namų augalai tūkstantį kartų gražesni. :lol:

Kiekvienas augalas savojoje kolekcijoje, žinoma, turi savo istoriją, kuri kartais būna brangesnė nei pats augalas arba bent jau gerokai augalui prideda šarmo,
Manau, kad norint sudaryti savosios kolekcijos top dešimt, reikia išties nemažai praleist laiko su kiekvienu augalu individualiai t.y. ji ilgai augint.
Taigi aš dar pakrutinsiu savąsias smėgenėles bent jau pirmam penketukui.
(o tiem, kas turi didžiausias oranžerijas augalų, siūlyčiau įvardyt top penkias ar dešimt orchidėjų šeimų, be kurių negalėtumėt)

Ačiū už šios temos sukūrimą. Ji man išties kažkuom labai filosofiška, dideliems apmąstymams. :scratchheadyellow:

Urze - Žinai, skaitant tavo pirmus tris pasirinkimus likau ir nustebinta, ir visiškai nenustebinta VIENU ir tuo PAT METU. :mrgreen: Pamačius Brassavolą ir Myrmecophila pirmiausiai nustebau, kad "nejaugi, rimtai?" ir staigiai prisiminiau - kad tai du augalai apie kuriuos esi pasakojus ir rodžius daugiausiai. Visi forumiečiai supažindinti su šių augalų auginimu metai iš metų (thunia čia irgi prisideda). Jei kažkas juos užmiršta, tu gi visada ateisi su fotoreportažais, kaip ir pas ką vystosi nauji ūgliai, šaknys. O tai byloja tik vieną - kad madam, sėdit prie šių augalų laisvu metu ilgėliau, nei prie kitų augalų :thumbupleft: 8-)
Man labai malonu žinoti, kad turiu mažą dalelę to pirmoje vietoje tavajam saraše atsidūrusio augalo. Ir dalelę Džiūvesėlio, kuris beje, pas mane tuoj tuoj žydės (kas man yra didžiausias WOW, nes JIS DENDROBIS ir jis nemiršta, o žydi :pray: ) Ačiū Urze, patyriau didelį malonumą skaitant ir matant tavo išpuoselėtus augalus ;)

Abitale - Jūs mane LABAI nustebinot su savo pirma ir antra vieta. :shock: Sakyčiau su pirma vieta tai išvertėt iš tapkių. Labai netikėta. Tikrai negalvojau, kad jūsų pirmoje vietoje gali atsidurti Paphiopedilum'as. Bet gal vien dėl to, nes man Paphiopedilumai kaip ir Phalaenopsiai nelabai egzistuoja (Vienas iš dviejų paphiopedilumų sugebėjo pabėgt pro langą) ( tai čia dėl šitos priežasties man sunku, jūsų Evaja, top dešimt komentuot :mrgreen: )
Gerai pasakėt dėl telipogonifloros, Abitale - tai vienas labai kaprizingų lepančių, ir jį tikrai galima naudoti kaip terariumo indikatorių.
Ačiū už istoriją, lauksim kitų (tuo tarpu ir mano :lol: ) topų.
Evaja wrote:Aš tik dabar supratau, kad man reikia "krepšelių", "triūbelių" ar "trikampėlių" ir "eglučių" 🤣
Ir pagaliau sukėliau visų foto! :)
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Slogaa wrote:
Fri Apr 17, 2020 7:22 pm
Labai, labai ilgai svarsčiau.. kas, už ką, kodėl.. Kaip ir minėjau anksčiau... aš visiškai nesu apsisprendus dėl augalų ir savo norų, poreikių..

Taigi.. Garbingoji PIRMOJI VIETA atitenka ... (būgno plakimas)...
Lepanthes matamorosii.
Jeigu įvyktų staigi evakuacija į negyvenamąją salą ir būtų laiko tik būtiniausius daigtus pasigriebt (jei pamenat.. kažkada seniai seniai buvo tokia laida per TV, kur žmonės stabdydavo gatvėje, duodavo bilietus į egzotiškas šalis ir liepdavo išskrist per artimiausią valandą ar dvi) - ikišus ranką į terariumą pagriebčiau būtent jį.
Kodėl jis pirmoje vietoje - nes daugiausiai emocijų suteikęs (ir vis dar teikiantis) augalas. Aš juk moteris :lol: Tai vienas tų retų lepančių, su didžiausiais žiedais. Žydi jis su trijų savaičių periodu - žiedai laikosi ilgai, bemaž savaitę, nebijo mano užuomaršiško nelaistymo ir lyginant su kitais lepančiais - nėra lepus (tfu tfu tfu).
Kas kart kai jis žydi - aš spoksau į jį valandomis. O daugiausiai emocijų yra suteikus turbūt jo kaina ir visas pergyvenimas, ar išgyvens transportavimo kelionę, ar nesustresuos, ar nepradės mirt ant akių. Tai buvo mano vienas pirmesnių lepanthesų ir žinojau, kad jei kas nors atsitiks - nesugebėsiu jo išgelbėt :razz_: . Na, kas nerizikuoja, tas negeria šampano - bet daviau sau žodį, daugiau tokių augalų nepirkti ir nedrebėti dėl jų saugumo. O.o Bet dar kartą - nuostabus augalas, kiekvieną mėnesį atnešantis labai daug džiaugsmo. Papildymas: neseniai eksperimentavau su juo ir daviau tiesioginės saulės, ko pasekoje žiedai pasidarė kur kas ryškesni, nei buvo prieš tai.
IMG_20200416_160802.jpg
IMG_20200416_160802.jpg (1.42 MiB) Viewed 2837 times
ANTROJI VIETA atitenka Drymoda siamensis.
Rungtyniavo ji labai glaudžiai su lepanthesu... Vis gi, tai mano pirmoji miniatiūra. Kartu su Macodes petola atkeliavęs vienas pirmų augalų į pirmą terariumą (kiek daug pirmų kartų)(beje jis ir madoces petola dar iki dabar yra nepakeitęs savo augimo vietos terariume). Tai, kad sugebėjo sužydėti mano aplinkoje trim žiedais, man asmeniškai buvo kažkas visiškai surrealaus. Tai, kad šiais metais auginosi žiedelį iš mano pilnai užauginto ūglio - išvis kosmosas kažkoks (nuvyto žinoma mano dėka :lol: ). Patinka man tos mažos bulvelės, kaip skraidančios ateivių lėkštelės. Patinka jo sezoniškumas ir vyro klausimai žiemą: "jam viskas gerai? Jis nenumirė?". Patinka pavasaris ypatingai - kai pradeda kaltis dideli stori lapai. Mano nuomone tai visiškas ateivis orchidėjų pasaulyje.
Screenshot_20200417_180721.jpg
Screenshot_20200417_180721.jpg (427.05 KiB) Viewed 2837 times

TREČIOJI VIETA - Miltoniopsis Herr Alexander.
Kaip ir pirmoji vieta taip ir trečioji - augalai čia papuolė dėl teikiamų emocijų. Šis miltoniopsis - tai priežastis, kodėl dabar orchidėjų skaičiuoju dešimtimis. Tai susėkai, tai pradžia, tai didžiausias apšvietimas Ikėjoje, kad orchidėja gali būti ne tik Phalaenopsių šeimos. Tai augalas, kuris yra pamatęs visą blogį, kokį tik galima buvo pamatyti nuo augintojo žinių stokos ir nemokšiškumo.
Vienu metu tai ir paprasta orchidėja, bet ir nepaprasta auginimo prasme. Jos labai dideli drėgmės ir vandens reikalavimai niekada neleidžia prarasti budrumo. O jei jis prarandamas, ir šeimininkas nudegina arba dar kokių nesamonių pridaro - baudžiama yra labai skaudžiai, ir vietoj puokštės žiedų (kaip nuotraukoje) gavau it špygą - vieną šiais metais. Labai ilgai žydi (beveik nepilną mėnesį laikosi žiedai) ir labai skaniai kvepia obuoliais.
Screenshot_20200227_175832.jpg
Screenshot_20200227_175832.jpg (331.09 KiB) Viewed 2837 times

Brassavola nodosa - nusinešė KETVIRTĄJĄ VIETĄ. Tai lyg Mocartas ar Šopenas orchidėjų kolekcijose - tikra klasika. Nors niekada nemačiau kaip žydi, man labai patinka jos, kaip augalo, sąvybės - kieti it ežio spygliai lapai, baltas it popierius ūglių dangalas, gebėjimas kepti saulėje ir nusidažyti raudonom strazdanom. Vos tik pradėjau savo hobį - ji visada buvo mano norų sąraše iki kol Urzė nedavė gabaliuko nuo savo klasikinio šedevro. (Nuotraukai pasižiūrėti - Urzės viršuje)

PENKTOJI VIETA atitenka Macodes Petola. Man tai augalas iš kosmoso. Pamenu, kaip visos gražialapės orchidėjos visiškai neįmponavo ir žiūrėdama internete nesupratau, kodėl žmonės jas augina. Iki kol neapsilankiau pas Mozaiką, ir nepamačiau macodes petola iš arti, vazoje. Aš stovėjau ir negalėjau patikėt ką mato mano akys. Stovėjau ir kaip vaikas mintyse sakiau "WOW" (bet aš tądien pas Mozaiką daug taip dariau :lol: ) AŠ kiekvieną kartą žiūriu į šio augalo lapus ir man visada jie asocijuojasi su galaktika, magija arba labai stipriais haliuciogeniniais narkotikais :lol: nesitiki, kad tokie dalykai gali egzistuoti realiam gyvenime.
IMG_20200302_211119.jpg
IMG_20200302_211119.jpg (5.4 MiB) Viewed 2837 times
Daugiau dėje, savo prizinių vietų nurodyt nesugebu :lol:
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Ričardas wrote:Aš tai nežinau, juk pirkau tas kurios man pačios gražiausios o kurios gražios bet jau nesudaro sportinio intereso tas parduodu, dovanoju.
Jeigu tektu rinktis tai greičiausiai griebčiau glėbį ir neščiau į lauką ir neščiau tiek kiek suspėčiau . Žinoma turiu dar orchidariumą , tai pirmoi vietoi katlejos o jeigu suspėčiau tai visą orchidariumą ištempčiau .
PAMASTYMAS :D nu jeigu vasara tai gerai griebi , neši , meti ir vėl griebi ir tt o jeigu žiema :fire: :pacing: nu tadu psio , arba sudegs arba sušals .
Nu ir mintis :lol:
Nieko nenešiu , nieko neturiu negražaus tik saugosiu kad kvietkom viskas butu gerai.
MrGreen wrote:
Tue Apr 28, 2020 10:58 am
Mano top 10, ne dėl to, kad kokie nors reti ar ypatingi augalai, bet dėl to kad man labai patinka ir mano sąlygom gerai auga ir reguliariai žydi.
Eilės tvarka nėra pagal mėgstamiausią, tiesiog reikėjo sunumeruoti.

Nr. 1
Aerangis punctata, turiu nuo 2005 metų, pirmasis mano afrikietis.
Image

Nr. 2
Stanhopea tigrina var. nigroviolacea, turiu nuo 2008 metų ir tai buvo turbūt labiausiai nustebinusi savo žiedais, namuose pražydinta orchidėja. pamenu pirma karta kai prasiskleidė buvo kažkas nepaprasto.
Image

Nr. 3
Cattleya percivaliana, turiu nuo 2009 metų ir tai viena iš tų katlėjų kuri niekada nenuvilia ir auga, ir žydi, ir jai viskas tinka, niekada jokių bėdų neturi.
Image

Nr. 4
Cattleya forbesii, taip pat vienas iš tų augalų, kuris nenusibosta ir džiugina žiedais nuo 2006 metų, kartais žydi du-tris kartus per sezoną.
Image

Nr. 5
Cattleya intermedia f. suave, pirkta iš italų, kaip paprasta Cattleya intermedia, bet gavosi dar geriau, nes retesnę formą gavau :) Žydi reguliariai ir kvepia ir žiedai gana dideli, kaip tik dabar pumpurus auginasi, turiu nuo 2008 metų.
Image

Nr. 6
Rossioglossum grande, ačiū Mindaugui už šį žvėrį :D Žiedai milžiniški ir gražūs, vieno žiedo skersmuo 14cm. Pats augalas irgi man labai patinka su savo storais gumbais.
Image

Image

Nr. 7
Acianthera pectinata, vienas iš tų su kuriais nesinorėtų niekada skirtis :)
Image

Image

Nr. 8
Epidendrum parkinsonianum, turiu nuo 2005 metų, ir jis man gražus ir kai nežydi, bet ir kai žydi, žiedai kvapnūs.
Image

Nr. 9
Brassavola cucullata, jau nebeturiu, bet galvoju reikia vėl susirasti :) Patinka man ir pats augalas ir žiedai.
Image

Nr. 10
Paphiopedilum sangii, labai gaila bet jo jau nebeturiu, po padalinimo taip ir neatsigavo, bet kai tik vėl bus prekyboje įsigysiu. Pirktas iš Orchids and more iš šviežio importo ir gana gerai adaptavosi, užsiaugino šaknis ir žydėdavo reguliariai. Išrinktas "savaitės orchidėja" ir AOS žurnale buvo publikuojama foto, trumpas straipsnis.
Image
Urze wrote: MrGreen, ačiū už pasidalinimą. Labai įdomu. Labiausiai nustebino, kad Tavo dešimtuke atsidūrė Rossioglossum grande, bet tik viena raibuolė ir nei vienos vyžūnės. Lygiai kaip Abitalės Nr. 1 yra raibuolė - irgi nustebino. :)
Gal dar kas nors apmąstė ir sudėliojo savo 10 pačių pačiausių orchidėjų sąrašą ir norėtų pasidalinti juo šioje temoje? Nes iš tikro labai įdomu skaityti.
MrGreen wrote:Rossioglossum grande aš visad norėjau, bet niekada nepirkau, nes maniau netiks sąlygos pas mane, o kai gavau, jis ne tik auga gerai, bet ir žiedais nustebino. Dabar mąstau, kad reikia kitų Rossioglossum rūšių susirasti ir išbandyti. Nors jos gana panašios, bet kai kurios labai gražios.
Vyžūnes norėjau įtraukti, bet netilpo :lol:
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

mam wrote:
Thu May 14, 2020 9:50 pm
daug visokių orchidėjų auginau :) Buvo įdomu susidraugauti ir pražydinti. Dabar turiu 70. Galvoju, kad per daug. Pasiūlymas parašyti 10 pačių mėgstamiausių privertė pamąstyti :) gal su laiku jos tik ir liks :) šiai dienai pačios pačiausios ne eilės tvarka:
Masdevallia regina- auginu nuo 2012m, nė karto nedalinta, šį kovą persodinau. Atstumas tarp lapų galų skirtingose pusėse- 60cm. Ji- mano karalienė :D
DSC_1170a.jpg
DSC_1170a.jpg (124.19 KiB) Viewed 2834 times
Masdevallia Bella Donna :) ši pirkta per ebay iš JAV, ilgai svajota ir ieškota. Auginu nuo 2017m
DSC_0713a.jpg
DSC_0713a.jpg (104.38 KiB) Viewed 2834 times
Masdevallia coccinea alba
DSC_0733a.jpg
DSC_0733a.jpg (97.81 KiB) Viewed 2834 times
Masdevallia decumana
DSC_0048a.jpg
DSC_0048a.jpg (129.84 KiB) Viewed 2834 times
Brassavola David Sanders
DSC_0890a.jpg
DSC_0890a.jpg (113.27 KiB) Viewed 2834 times
Dendrobium primulinum
DSC_1175a.jpg
DSC_1175a.jpg (114.64 KiB) Viewed 2834 times
DSC_0721a.jpg
DSC_0721a.jpg (107.22 KiB) Viewed 2834 times
Clowesia rosea
DSC_0388a.jpg
DSC_0388a.jpg (120.73 KiB) Viewed 2834 times
Lycaste tricolor
DSC_0744a.jpg
DSC_0744a.jpg (97.3 KiB) Viewed 2834 times
Coryanthes macrantha
DSC_0349.JPG
DSC_0349.JPG (130.86 KiB) Viewed 2834 times
Clowesia Grace Dunn ''Chadds Ford''
DSC00509a.jpg
DSC00509a.jpg (101.86 KiB) Viewed 2834 times
kadangi 2 clowesios labai panašios, dar pridedu Plectrelminthus caudatus
DSC_0839a.jpg
DSC_0839a.jpg (94.7 KiB) Viewed 2834 times
Urze wrote:Mam, labai įdomu ir Jūsų dešimtuką pamatyti, ačiū! Regina tikrai karališko dydžio ir gausumo! O kuo patraukė likastė tiek, kad net į dešimtuką papuolė?
Mam wrote:Likastė tvarkingai žydi kasmet ir panašios spalvos žiedas, Man ji labai graži. :D man pačiai įdomu, kai sudėjau foto, pamačiau, kad tik M.regina ir C. macrantha geltoni žiedai. Visi kiti labai panašūs. Už linijos likęs Aerangis citrata- baltas.
Urze wrote:Kokie įdomūs pastebėjimai gaunasi. :thumbupleft:
Abitalė wrote:Ačiū, Mam, kaip įdomu, kaip gražu! Visi žiedai tokia romantika dvelkia :)
MrGreen wrote:Įdomu buvo pamatyti top10.
Masdevallia coccinea alba kažkas nepaprasto :thumbupleft:
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Eliss wrote:
Fri May 15, 2020 12:58 pm
Aš į 10 niekaip netilpčiau, pasigriebčiau dar porą augalų, bet kad taip, tai sudėliojau. Visi beveik etatiniai ilgamečiai žydėtojai, gerai sutariam, tapę pilnateisiais namų gyventojais.
1.2.Cattleya hibridai - už pastovų ir ilgą žydėjimą.
2020-05-15_01-40-04.jpg
2020-05-15_01-40-04.jpg (51.06 KiB) Viewed 2832 times
2020-05-15_01-39-32.jpg
2020-05-15_01-39-32.jpg (2.71 MiB) Viewed 2832 times
3.Dialaelia - mano senbuvė, kaip aš be jos.
2020-05-15_01-38-27.jpg
2020-05-15_01-38-27.jpg (2.69 MiB) Viewed 2832 times
4.Sedirea japonica - kvapas ir paprasta priežiūra.
2020-05-15_01-40-42.jpg
2020-05-15_01-40-42.jpg (70.29 KiB) Viewed 2832 times
5. Dendrobium senile - naujai įgyta meilė.
2020-05-15_01-40-35.jpg
2020-05-15_01-40-35.jpg (32.14 KiB) Viewed 2832 times
6. Renanthopsis Mildred Jameson - silpnybė tokiai žiedų spalvai.
2020-05-15_01-40-12.jpg
2020-05-15_01-40-12.jpg (78.04 KiB) Viewed 2832 times
7. Calanthe rosea - nuostabi spalva ir kompaktiškas augalas, pirmas žydėjimas.
2020-05-15_01-40-52.jpg
2020-05-15_01-40-52.jpg (361.04 KiB) Viewed 2832 times
8. Vanda coreluea - žydi retai, bet žiedai nuostabūs.
2020-05-15_01-39-03.jpg
2020-05-15_01-39-03.jpg (3.57 MiB) Viewed 2832 times
9. Chiloschista parishii - nuostabūs žiedai ir kvapas
2020-05-15_01-40-25.jpg
2020-05-15_01-40-25.jpg (77.67 KiB) Viewed 2832 times
10. Pleurothalis teres - už sukulentišką išvaizdą.
IMG_20200513_162012.jpg
IMG_20200513_162012.jpg (764.8 KiB) Viewed 2832 times
MrGreen wrote::) Eliss, geras rinkinukas, kai kuriuos augalus pamenu iš pagyrų :thumbupleft:
Urze wrote:
Fri May 15, 2020 5:23 pm
Eliss wrote:
Fri May 15, 2020 12:58 pm
Dendrobium senile - naujai įgyta meilė.
Kaip smagu, kad padėjau naujai meilei įsižiebti. :D O kai kurie augintinių veidai tai net jau gerai pažįstami. Vat sugalvojau konkursą - sudėt augalų nuotraukas iš forumo ir spėt, kas jų augintojai. Su etatiniais visai paprasta būtų. :)
Žiūriu, kad į Top 10 papuola ir seniai auginami, gerai augantys patikimi žydėtojai, ir naujos, staiga įsižiebusios meilės.
Niu, kas toliau pasidalins savo dešimtuku?
Evaja wrote:Calanthe rosea spalva ir foto mane visai supainiojo - aš juk nemėgstu džiuvėsių, bet ši kažkokia patepta burtais :)
Urze wrote:Evaja, aš nesu ryškiai rausvos spalvos mėgėja, bet ir mane šita Eliss padaryta nuotrauka veikia. :)
Abitalė wrote:Gal dar kas šioje temoje pasirodyti norėtų, O.o be galo įdomu orchidėjų topai!
Dabar taip visi pasinėrę į užsakymus ir naujus augalus [Baksnoju]...
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Seniai judinta tema. Gal kas susidėliojo savo TOP 10 orchidėjų sąrašą? Arba nori tokio iššūkio? TOP 15 irgi tinka, jei ką. baksnoju_
Indrea, Aga, Relax, jus pirmus pakalbinsiu. Gal norėtumėte išdėstyti savo mylimiausių sąrašą? Kvietimas šioje temoje pasisakyti, be abejo, galioja visiems, kas tik nori ką parašyti į temą.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
relax
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 191
Joined: Sun Oct 18, 2020 6:59 pm
Location: Kupiškio raj.
Contact:

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by relax »

Palaukim dar savaitę, nes manau, kad iš mano mylimiausių, kurios šiuo metu tilptų į sportinį krepšį ir viena į rankas, liks tai, kad sutilpsiu tik į rankinuką ir jame dar liks vietos alui. Manau, kad optimizmas šalčiui mane pavedė ANTRĄ kartą.
Aukščiau pateikta informacija kitiem www.orchids.lt forumo nariams neprivaloma.

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Och, Relax'ai. :( Na, bent jau aprašyti visas greit galėsi. Svil_
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Relax, kaip Tavo orchidėjos? Išliko nors kiek?
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
relax
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 191
Joined: Sun Oct 18, 2020 6:59 pm
Location: Kupiškio raj.
Contact:

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by relax »

Atsakiau čia http://orchids.lt/forumas/viewtopic.php?p=9868#p9868
Mano pačios pačiausios. Be nuotraukų.
1. Brassavola nodosa. Nors ir nežydėjo, nors ir žiedai man nelabai gražūs, bet vistiek man tai pati pačiausia orchidėja. Nors ir sunkiai man su ja pakeliui, bet visada norėsiu.
2. Bulbophyllum echinolabium. Susisaistėm iki tol kol jis mane paliks Žalias_
3. Epidendrum parkinsonianum. Meilė iš pirmo žvilgsnio kai jį pamačiau MrGreen nuotraukoj. Atrodo, kad visą gyvenimą jo norėjau.
4. Brassavola cucullata. Prieš 10-metį jau sakiau, kad mano vestuvinė puokštė bus iš jos žiedų. Liko tik užsiaugint, ją pražydint ir į zaksą.
5. Laeliocattonia Peggy Show 'Vegas'. Jį gal reikėtų į 1-mą vietą kelt. Nes jame matau save, o savo kambario be savęs neįsivaizduoju.
6. Dendrobium senile. Žiemos metu, geltoni žiedai labai gerai, o dar tas jo "kailiukas" suteikia šilumos.
7. Cattleya percivaliana. Nors nebeturiu, bet žiedai paliko neišdildomus prisiminimus.
8. Neofinetia falcata. Kas nenorėtų tokios orchidėjos, kurios nereikia nei persodint, nei tręšt.
9. Cymbidium "Shine Yellow". Dėl tų pačių geltonų žiedų. Turėtumėm amžiną vasarą jo šitam sąraše nebūtų.
10. Angrecum Veitchii arba Tunia. Reikia gi kažko tinkamo laipiot katinui.
Aukščiau pateikta informacija kitiem www.orchids.lt forumo nariams neprivaloma.

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Urze »

Relax, dėkui už sąrašą! Labai įdomu paskaityti.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Dalytė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 142
Joined: Sun Oct 18, 2020 10:02 pm
Location: Kaunas

Re: 10 pačių mėgstamiausių orchidėjų sąrašas

Post by Dalytė »

10 vieta Roll_

Post Reply

Return to “Plepam apie orchidėjas ir ne tik”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests