Lankesterella ceracifolia
Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika
- Slogaa
- Lietuvos orchidėjininkų draugija
Lankesterella ceracifolia
Ilgai aš kapsčiausi po internetą, kad atrasti, kokiai gi genčiai (angliškai genus) priklauso Lankesterella. O pasirodo niekam - ji pati sau ponė sėdi savo asmeninėj grupėj.
Žinot, kiekviena kolekcija turi savo "perlą" - augalą, kuris labiausiai mylimas, vertinimas, puoselėjamas ir tt. . Tai vat čia mano "perlas" dėl kurio aš naktim nemiegu.
Augalas uber keistas - toks jausmas kad jį sukūrė žmonės kaip kokį hibridą - ai va imk tokius lapus, tokį va žiedą turėsi - ir dar paimk plaukų saujelę - gal prireiks.
Lankesterella turi iš pažiūros salotinio tipo lapus - į galą nuplatėjančius, svyrančius. Tačiau jų paviršius lyg porcelianas - žvilga. Žiedkotis ir pats žiedas nesąveikauja augalui - pastarieji pilnai plaukuoti.
Auginimo sąlygos irgi kiek keistos - iš pažiūros sakyčiau, kad tai visiškas šaltamėgis - bet kaip nebūtų keista - tai augalas ne tik toleruojantis šilumą, bet ir ją mėgstantis. Tik naktį norėtų gaut +10 - +14.
Nors importą pavasarį į Europą ir dvigubą kelionę iki manęs ištvėrė puikiai - man visviena atrodo, kad tai super lepus augalas.
Labai tikiuosi, kad kažkaip pavyks rasti bendra kalbą.
Žinot, kiekviena kolekcija turi savo "perlą" - augalą, kuris labiausiai mylimas, vertinimas, puoselėjamas ir tt. . Tai vat čia mano "perlas" dėl kurio aš naktim nemiegu.
Augalas uber keistas - toks jausmas kad jį sukūrė žmonės kaip kokį hibridą - ai va imk tokius lapus, tokį va žiedą turėsi - ir dar paimk plaukų saujelę - gal prireiks.
Lankesterella turi iš pažiūros salotinio tipo lapus - į galą nuplatėjančius, svyrančius. Tačiau jų paviršius lyg porcelianas - žvilga. Žiedkotis ir pats žiedas nesąveikauja augalui - pastarieji pilnai plaukuoti.
Auginimo sąlygos irgi kiek keistos - iš pažiūros sakyčiau, kad tai visiškas šaltamėgis - bet kaip nebūtų keista - tai augalas ne tik toleruojantis šilumą, bet ir ją mėgstantis. Tik naktį norėtų gaut +10 - +14.
Nors importą pavasarį į Europą ir dvigubą kelionę iki manęs ištvėrė puikiai - man visviena atrodo, kad tai super lepus augalas.
Labai tikiuosi, kad kažkaip pavyks rasti bendra kalbą.
- Attachments
-
- Lankesterella ceracifolia
- IMG_20211020_113213.jpg (378.05 KiB) Viewed 2788 times
A girl with a fork in the world of soup.
Sekit mane Instagram kanale : orchineed
- Urze
Re: Lankesterella ceracifolia
Pagal žiedus niekaip nebūč pasakiusi, kad čia apskritai orchidėja. Greičiau koks gesnerijinis. Linkiu sulaukti naminių plaukuotų žiedų ir gero augimo!
- Slogaa
Pamėtė kurį laiką lapus, kol aklimatizavosi, bet dabar lyg jaučiasi neblogai. Lėtokai, bet auga.
- Attachments
-
- IMG_20211221_151203.jpg (5.73 MiB) Viewed 2708 times
- Slogaa
Mano salotikė laikosi labai neblogai. Per žiemą atsiaugino lapų.
- Slogaa
Taip norėčiau, kad šiltesni orai ir ateinantis vasaros sezonas nenubaidytų tokio gražaus augimo.
Nukėliau aš ją kartu su visais lepančiais į priešpaskutinę, žemiausią lentyną (į paskutinę dėti dar negaliu, nes ten šildytuvas stovi ).
Iš šaknų pradėjo leisti kažkokį trečią krūmelį (prie piršto). Nežinau, kodėl man šita salota taip imponuoja, kad kartais nešioju ją delniukuose.. Gal, kad ji reta ir įsivaizdavau (ir vis dar įsivaizduoju), kad turėtų sunkiai augti/adaptuotis/žydėt/klestėt.
Jos blokas beje visada įmerktas į vandenį, nes su tokiu "džiovintuvu" kaip aš kitaip nesigautų
Nukėliau aš ją kartu su visais lepančiais į priešpaskutinę, žemiausią lentyną (į paskutinę dėti dar negaliu, nes ten šildytuvas stovi ).
Iš šaknų pradėjo leisti kažkokį trečią krūmelį (prie piršto). Nežinau, kodėl man šita salota taip imponuoja, kad kartais nešioju ją delniukuose.. Gal, kad ji reta ir įsivaizdavau (ir vis dar įsivaizduoju), kad turėtų sunkiai augti/adaptuotis/žydėt/klestėt.
Jos blokas beje visada įmerktas į vandenį, nes su tokiu "džiovintuvu" kaip aš kitaip nesigautų
- Urze
O Tu tikra, kad čia ne tuklė? Taip neįprastai ji man atrodo, kad niekaip nepasakyčiau, jog tai - orchidėja.
- Slogaa
Aš labai supykčiau, jei čia tuklė
Keista ji, kaip orchidėjai tai tikrai - internete tie lapai smailėjantys, pas man kažkokie apvalūs. Bet suprantu, kad jų formų yra keletą (rūšių.. ar formų).. nu svarbu nenugalabyt vasarą su karščiais..
- Slogaa
Karščiai lyg normaliai, negalabija. Tuklė tuklių auginasi šalia. Bet aš neroviau lapukų ir šalia nedėjau
- Attachments
-
- IMG_20220825_164758.jpg (4.01 MiB) Viewed 2077 times
- Urze
Nė raut nereikia, jos pačios moka pasidalint. Aš vis dar prie savo versijos lieku.
- Slogaa
Man atrodo mano tuklė-salota nusprendė visiems įrodyti, kad ji iš orchidėjos šeimos.
- Urze
Laikau kumščius, kad procesas vyktų sklandžiai.
- Slogaa
Kaip tukle pavirto į orchidėją.
- Attachments
-
- lankesterella3.jpg (390.33 KiB) Viewed 1851 times
-
- lankesterella2.jpg (1.51 MiB) Viewed 1851 times
-
- lankesterella.jpg (534.79 KiB) Viewed 1851 times
-
- IMG_7325-Edit.jpg (483.63 KiB) Viewed 1851 times
- Slogaa
Dar šiek tiek
- Attachments
-
- IMG_7450-2.jpg (3.94 MiB) Viewed 1821 times
-
- IMG_7427-2.jpg (964.43 KiB) Viewed 1821 times
- Urze
Dabar jau tikiu, kad ne tuklė. Ir kaip Tau ji, kai pražydo?
- Slogaa
Caca Labai faina. Juokingas pastebėjimas tas, kad pirmo tokio žydėjimo nesitikėjau - internete, net gamtoj, kiekviena "tuklė" dažniausiai turi porą žiedų - o čia cieli daugiaaukščiai. Maniau, kad patys žiedai irgi bus kur kas mažesni. Dėl to ir sakau, kad internetinės nuotraukos nesudaro tikrų dydžių įspūdžio. Ir net rankytės, degtukai, liniuotės ar centai - meluoja.
Dabar man tik klausimas, kas bus toliau - žydi jos iš pačio vidurio, tad kaip suprantu, krūmas toliau nebeaugs...?
Dabar man tik klausimas, kas bus toliau - žydi jos iš pačio vidurio, tad kaip suprantu, krūmas toliau nebeaugs...?
- Attachments
-
- Metai augimo
- Screenshot 2022-12-22 at 00.47.22.png (5.27 MiB) Viewed 1809 times
- Urze
Tai tiesiog simpodinio augimo tipo orchidėja, kaip visokios katlėjos ir dendrobiai. Išleis naują ūglį.
Ale kaip gerai per metus paaugo!
Ale kaip gerai per metus paaugo!
- Slogaa
Boom šakalaka.
Atnešu nuotraukytę, kaip šiais metais atrodo besiruošiantis žydėti augalas. Apie penki žiedynai, jei viskas palankiai susiklostys.
Viena tų orchidėjų, kur atrodo, kad tikrai neauga lėtai!
Pridedu dar ir nuotrauką iš Belgiško žurnalo. Europos Orchidėjų komisiją išsivertė mano straipsnį į savo kalbą. Tad šis augalas pabuvojo žurnale ir pas britus, ir pas belgus.
Atnešu nuotraukytę, kaip šiais metais atrodo besiruošiantis žydėti augalas. Apie penki žiedynai, jei viskas palankiai susiklostys.
Viena tų orchidėjų, kur atrodo, kad tikrai neauga lėtai!
Pridedu dar ir nuotrauką iš Belgiško žurnalo. Europos Orchidėjų komisiją išsivertė mano straipsnį į savo kalbą. Tad šis augalas pabuvojo žurnale ir pas britus, ir pas belgus.
- Urze
Koks smagus jos augimas! Ir dėl straipsnio irgi smagu.
- Slogaa
Matau, kad senokai nerašiau ir nerodžiau Lankesterellos. Šiais metais dar parašiau ir naują straipsnį - nors neturėjau to planuose, bet žydėjimas buvo toks gausus, kad neturėjau kito pasirinkimo.
Besiknisinėjant istoriniuose raštuose perskaičiau įdomų faktą: Lankesterella pavadinta Lankasterio (orchidėjų atradėjo) vardu ne šiap sau. Pats Lankasteris taxonomija nesidomėjo - jam labiau prie širdies buvo keliavimas ir gamta, tačiau jis turėjo draugą - Oakes Ames (orchidologą), kuriam ir siųsdavo visus surinktus orhidėjų egzempliorius. Viename iš savo laiškų O.Ames parašė, kad "Tavo numeris 387 yra ne orchidėja, o bromelija".. Vėliau, kitame laiške, Ames atsiprašė Lankasterio ir pasakė, kad šiai orchidėjai labai tiktų Lankesterella vardas
Tai vat.. Kam bromelija, kam tuklė, kam orchidėja.
Besiknisinėjant istoriniuose raštuose perskaičiau įdomų faktą: Lankesterella pavadinta Lankasterio (orchidėjų atradėjo) vardu ne šiap sau. Pats Lankasteris taxonomija nesidomėjo - jam labiau prie širdies buvo keliavimas ir gamta, tačiau jis turėjo draugą - Oakes Ames (orchidologą), kuriam ir siųsdavo visus surinktus orhidėjų egzempliorius. Viename iš savo laiškų O.Ames parašė, kad "Tavo numeris 387 yra ne orchidėja, o bromelija".. Vėliau, kitame laiške, Ames atsiprašė Lankasterio ir pasakė, kad šiai orchidėjai labai tiktų Lankesterella vardas
Tai vat.. Kam bromelija, kam tuklė, kam orchidėja.
- Attachments
-
- IMG_9724.jpg (8.26 MiB) Viewed 67 times
-
- IMG_9718.jpg (7.81 MiB) Viewed 67 times
-
- IMG_9716.jpg (7.48 MiB) Viewed 67 times