Likastė (Lycaste)

Eria, Peristeria, Vanilla ir kt. rūšys bei hibridai

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

User avatar
mozaika
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 538
Joined: Sun Oct 18, 2020 4:09 pm
Location: Kaunas (anapus upės)

Likastė (Lycaste)

Post by mozaika »

Maris wrote:
Wed Jun 23, 2010 1:21 pm
LYCASTE
4726642033_7c47109981_m.jpg
4726642033_7c47109981_m.jpg (16.02 KiB) Viewed 3654 times
Lycaste trifoliata foto šaltinis http://www.orchideen-bilder.de

Bendri duomenys ir geografija


Lycaste šeima buvo atrasta 1843 metais garsaus anglų botaniko Džono Lindlio. Keli augalai priskirti Dž.Lindlio prie Lycaste šeimos jau buvo žinomi. Lycaste barringtoniae buvo aprašyta dar 1793 metais, Lycaste ciliata ir Lycaste longipetala 1797 m.,Lycaste fimbriata 1836 m. ( šiuo metu išvardytos rūšys nebepriskiriamos Lycaste šeimai ). Istorinėj eigoj keitėsi nomenklatūros ir šias rūšis priskirdavo arba prie maksilarijų, arba prie epidendrumų. Naujas taksonas atsirado palyginus nesenai, 1940 – 1950 metais jį papildė dešimtys naujų rušių. Nuo to laiko mokslininkai atrado vis daugiau naujų rūšių ir 1993 metais šios šeimos augalų registruojama jau 45. Paskutiniu dešimtmečiu šis sąrašas dar pagausėjo ir šiuo metu, įskaitant Ida, jau turima apie 70 rūšių.

Lycaste (ir Ida taip pat), kaip ir jų giminaites iš Lycastinae genties anguloa ir neomorea – kilusios iš neplačių Andų kalnų juostos, nuo pietinių Meksikos provincijų į pietus ir toliau per Kolumbiją ir Ekvadorą iki Peru ir Bolivijos. Kelios rūšys gyvena toli nuo minėtų vietovių – Brazilijoje (Matu-Grossu valstija) ir Karibų salose (Kuba, Jamaika).
Beveik visur aukščiau išvardintuose rajonuose Lycaste auga nuo 1000 iki 2000 m.,labai retai aukščiau arba žemiau. Klimatas dvejopas: 1. drėgnas ir palyginus šiltas arba vidutinės drėgmės ir šilumos keičiasi į pakankamai šaltą ir sausą. 2. Pastoviai vėsus ir drėgnas oras ištisus metus su minimaliais sezoniniais temperatūrų pokyčiais. Šituo remiantis, Lycaste užima visas tris imanomas ekologines pozicijas, būdingas orchidėjoms – jos gali būti epifitai, litofitai ir „žemės“. Tačiau su tam tikromis išimtimis. Tarkim grynų epifitų, tokių kaip pavyzdžiui katlėjos, augančios tiesiog ant žievės, Lycaste tarpe vienetai ( aprašoma Lycaste tricolor, galinti sėkmingai augti tiesiog ant medinės tvoros), tačiau susidaro įspūdis,kad tas paviršius ant kurio auga Lycaste visvien turi būti gerai drėgmę laikantis ir gan purus. Lycastes, aptiktos augančios kaip litofitai, taip pat nėra skiriamos kaip griežtas litofitas (toks kaip Bifrenaria),nes tarp uolienų tarpų šaknys įsitvirtinusios humuse.

Visos rūšinės Lycastes metų cikle turi ryškų ir netrumpą ramybės periodą. Jį turi net fimbriatae sekcijos atstovai, augantys pakankamai pastoviai šiltuose, drėgnuose rajonuose ištisus metus. Tai augalai, gyvenantys Andų kalnų vidurio ir aukštikalnėse Ekvadore, Kolumbijoje ir Peru. Centrinės Amerikos rūšys (sekcija deciduosae,lycastae) gyvena rajonuose, kur būna ryškūs metiniai temperatūrų ir drėgmės svyravimai. Savotiškai apsaugai artėjant sausam ir šaltam sezonui, augalai pilnai numeta lapus. Dažnai šis reiškinys nurodomas kaip Lycaste šeimos ypatybė, tačiau taip nėra. Trumpa lapų vegetacija, kurie nukrenta pirmą sausąjį periodą tuoj susiformavus bulbai yra būdinga ypatybė rušių, augančių Meksikoj ir Gvatemaloj. Lycaste aromatica, auganti pietryčiau Panamos ir kiti Pietų Amerikos atstovai išlaiko lapus ilgiau, tačiau ne daugiau 2-3 metų.
Žydėjimo periodas skirtingų lycaste rūšių taip pat pakankamai skiriasi. Vienos pražysta tik pradėjus augti jauniem auginiam pavasarį. Yra ir tokių, kurios žydi baigus formuotis naujam auginiui arba gali žydėti įvairiu vegetacijos periodo momentu. Pas visas Lycaste be išimčių žiedstiebį sudaro tik vienas žiedas, tačiau iš vienos bulbos žiedstiebių kiekis gali svyruoti nuo 2 - 5 (L.schilleriana, L.skinneri) iki daugiau kaip 10 pas dauguma geltonžiedžių rūšių. Žiedstiebio ilgis taip pat įvairus – pas L.nana žiedas nebūna aukščiau bulbos, o pas L.longiscapa žiedstiebis siekia 50 cm. Paprastai žiedstiebio ilgis pas dauguma rūšių būna 10-15 cm.
Apskritai šios šeimos orchidėjas negalima laikyti kompaktiškais augalais – bulbų aukštis būna nuo 4 iki 10 cm., palyginus minkšti lapai (jų būna 2-3 ant bulbos viršaus) siekia 40-50 cm, o kartais ir 80 cm. Rizoma daugmaž lygiagreti substrato paviršiui (t.y. nėra išreikštų „laiptų“) ir įprastas augalo metinis poslinkis neviršija bulbų storio – 2-4 cm, todėl bulbos išsidėsto siaurai viena prie kitos. Šaknys paprastai labai ilgos ( iki 50cm. ) ir išsiskėtusios. Charakteringa ir svarbu, kad šaknys neturi ryškaus velameno sluoksnio, apart pačio galiuko, bet yra plaukuotos – šį faktą reikia atminti renkantis substratą. Naujų šaknų vystymasis paprastai prasideda, kuomet auginys pasiekia maksimalų aukštį ir pradeda formuotis bulba. Jaunas auginys auga prieš tai buvusios bulbos ir jos šaknų sąskaita. Pradedant formuotis naujai bulbai šaknys pradeda vystytis ypatingai greitai. Antroji, bet pakankamai silpna šaknų vystymosi banga stebima tada, kai tik pradeda augti jaunas auginys. Beto kyla įspūdis, jog šaknys ilgai negyvena ir baigiantis aktyviai vegetacijai pernykštės šaknys nebefunkcionuoja, o atlieka tik įsitvirtinimo funkciją. Galimai viena iš priežasčių menkos Lycaste pasiūlos pardavime – vegetatyviškai dauginant augalą, kurį sudaro bulbos vyresnės kaip 3-4 metai neturi šaknų ir pirmieji auginiai iš jų būna labai silpni. Lycaste turi turėti minimum 3-4 gerai išsivysčiusias bulbas žydėjimui. Tenka pripažinti, kad deja šios rūšies orchidėjos yra ne tiem, kurie nori labai greitų rezultatų.

Substratas
4726642007_5dd7af6d2c_m.jpg
4726642007_5dd7af6d2c_m.jpg (20.37 KiB) Viewed 3654 times

Lycaste aromatica foto šaltinis http://www.orchids.se

Iš aukščiau išvardintų Lycaste augimo ypatybių matyti, kad standartinio, tiknkančio visom Lycaste šeimos atstovam substrato nėra. Todėl geriausia tinka žievė. Tačiau reikia nepamiršti šaknų struktūros, kuri skiriasi nuo katlėjų ar phalaenopsių, bet yra panaši į paphiopedilum rūšies orchidėjas. Žievės gabaliukus reikia rinktis mažesnius negu katlėjom ant dugno dedant stambesnius. Patį paviršių reikia užberti labai smulkiu žievės sluoksniu (praktiškai jos trupiniais) sumaišytu su kiminais santykiu 1:1. Šis sluoknis sudaro nedaugiau kaip 1 cm. Rizomos nevertėtų labai užberti substratu, ji turi likti paviršiuje.

Apšvietimas

Lycaste labai šviesiamėgės. Todėl joms šviesos intensyvumas turėtų būti 15-20 tūkst. liuksų, t.y. apytiksliai tiek, kiek ir katlėjom. Tiesioginė saulė labai pageidautina nors 2-3 valandas per dieną ( išvengiant pačių kaitriausių valandų). Reikia atminti, kad pas greitai metančias lapus Lycaste žiedpumpurių užmezgimas vyksta naujai subrendusiose bulbose būtent sausojo sezono metu – kuomet gamtinėmis sąlygomis stipriai padidėja apšvietimas dėl to,kad medžiai jau būna be lapų. Namų sąlygomis, jei laikoma ant pietinio lango besiilsintiems augalams būtina įrengti dirbtinį apšvietimą. Patirtis rodo, kad šviesos trūkumas Lycaste aromatica atveju palaipsniui įtakoja augalo bendrą susilpnėjimą, bulbų susmulkėjimą, žiedų dydžio ir kiekio sumažėjimą. Hibridai daugiau mažiau ne taip stipriai reaguoja į šviesos trūkumą.

Temperatūra

Kaip jau buvo minėta Lycaste auga nuo 1000 iki 2000 m virš jūros lygio. Tačiau yra augančių ir jūros lygyje, ir siekiančių 3000 m. virš. Dauguma rūšių išsidėsčiusios vidurio aukštumose, kur aktyvaus augimo periodu temperatūros neviršija 25 laips. Kaip ir visiems kalnų augalams, naktinė temperatūra turi nukristi nemažiau 5 laips. Daugelyje vidutinių platumų regionų tokias sąlygas sudaryti nesunku. Ramybės periodu būtina augalams sudaryti 12-15 laips. temperatūrą naktį. Lapus metančioms rūšims, kilusioms iš Meksikos ir Gvatemalos ramybės periodu temperatūra gali kristi iki 5 laips. Šie temperatūriniai nurodymai yra tinkami Lycastae ir Deciduosae sekcijoms, augančioms Centrinėje Amerikoje. Fimbriatae sekcijai, gyvenančiai vidurio aukštumose ir aukštikalnėse Kolumbijoje, Ekvadore ir Peru tinka visos ekologinės ypatybės, būdingos Odontoglossum bei Miltonia, kilusioms iš šitų pačių regionų, t.y. pastovi vėsa tiek aktyvaus augimo metu, tiek ramybės metu.

Drėgmė ir laistymas

Visoms rūšims, kilusioms iš Gvatemalos ir Meksikos – saikingas laistymas pradedant augti jaunam auginiui. Rekomenduojama šiuo periodu apsiriboti gausesniu substrato apipurškimu tiek, kad nedaug vendens nubėgtų į apačią. Orientuotis reikia pagal išorinę bulbų išvaizdą – palaipsniui didinti laistymą/purškimą kol bulbos išsipūs iki galo (kadangi ramybės metu jos būna gana stipriai susiraukšlėjusios) ir toliau laikytis tokio laistymo režimo. Jaunam auginiui, pradėjus augintis šaknis laistymas padidinamas taip, kad viršutinis substrato sluosnis neperdžiūtų. Kuomet naujojo auginio bulba visiškai susiformuoja, laistymą reikia sumažinti. Šiai orchidėjų grupei yra leistinas gan stiprus bulbų susiraukšlėjimas ramybės metu. Šaltaisiais mėnesiais iš Meksikos kilusias rūšis reikėtų laistyti (labai nedaug) 2-3 kartus per mėnesį. Rūšims, kilusioms iš pietinių regionų – Gvatemalos Centrinės Amerikos ir visas iš Fimbriatae sekcijos – augimo metu reikalavimai tokie patys, tačiau ramybės periodu jų nevertėtų labai perdžiovint, substratas visuomet turėtų būti lengvai drėgnas (ypatingai tai svarbu silpniems, padalintiems šios grupės augalams),drėgmės trūkumas substrate net ramybės metu gali išprovokuoti augalo žūtį. Optimali aplinkos drėgmė vegetacijos metu dieną turėtų būti apie 60 proc. dieną ir 100 proc. naktį. Lapų purškimo reikėtų vengti, augant jauniems auginiams, kadangi Lycaste labai jautriai reaguoja, jei vandens patenka į augančios rozetės vidurį.
Vieni turi proto, o kiti neturi, ir viskas. /Mikė Pukuotukas/

User avatar
mozaika
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 538
Joined: Sun Oct 18, 2020 4:09 pm
Location: Kaunas (anapus upės)

Re: Likastė (Lycaste)

Post by mozaika »

zemuoge wrote:
Tue Oct 11, 2016 10:53 am
Ačiū, tikrai gražiai atrodo, kai žydi, tokia gaivi spalva.
Mam, teisingai rifas rašė: augina iš seno gumbo , bet šalia naujai pradėjusio augti naujo ūglio, tuo pačiu metu.

Tikiuosi, aiškiai paaiškinau. Sutrumpintai - tręšiu ir girdau, nedžiovinu ).Bent jau pirmą sezoną tai tikrai, antrą mes buvom ilgai išvažiavę, tai gal liko nedavalgiusi, pažiūrėsim atenant pavasarį. Šią vasarą praleido atviram balkone rytinėj pusėj, saulė nekepino,bet šviesos gavo natūralios.

Naujas ūglis pradėjo augti jau iš pas mane per vasarą užaugintos bulbės ( 2015).Jei visai visai iš pradžių - kai nusipirkau (praeitą 2015m pavasarį ar vasarą, neatsimenu, iš orchiddejos.lt ) ir nežinojau, ką su ja daryti, pastačiau ant palangės ( rytinė pusė) ir tik laisčiau.

Neprisimenu,ar ji buvo su ūgliu, ar ne, bet labai greit jis pradėjo augti ( tą vasarą žiedpumpurių dar neaugino ! ).
Turėjau arklio trąšų,pabarsčiau tiesiog ant substrato viršaus, vėliau palaistydavau tirpalu.

Vazonėlį įstačiau i dubenėlį ,"kojos pastoviai mirko" 2-3 cm.,kitom trąšom irgi patręšdavau, nes žinojau, kad likastės "mėgsta pavalgyti".

Ūglis augo sparčiai,tiesioginės saulės negaudavo, nes namą renovavo, ir už lango esantis balkonas buvo aptrauktas žaliu tinklu , bet matėsi, kad likastei patinka.

Taip augo visą birželį . Liepą buvo "iškomandiruota priverstinių atostogų" kitur, į pietinę pusę, kur ji ir užsibuvo visą rudenį ir žiemą. Ten, aišku, šviesos gavo daugiau ( stovėjo apie metrą nuo lango), rudenį ir žiemą naktimis būdavo vėsokoka ). Visą laiką negailėjau trąšų ir vandens ( stovėjo įsibridusi).Kartais matydavau, kaip išgeria ką tik pripiltą) .

Taip peržiemojo su naujai užauginta bulbe , su lapais.O kovo mėn. pastebėjau naują ūgliuką ( nuotraukos praeitame poste)( dabar jau žinau, kad tai buvo jis), ir po kelių dienų - smulkesnius : pradžioj kairėj, vėliau - dešinėj pusėj augančius žiedpumpurius ( tuomet dar nežinojau kas tie smulkūs). Tuo metu ji ir numetė pernyksčius lapus.

Nuo kovo iki gegužės augino ir ūglį, ir pumpurus vienu metu. Pražydo, kai ūglis dar nesuformavo bulbės, o stovėjo gerokai paaugęs su "styrančiais " lapais.

Su šita likaste, rodos, išsiaiškinau ( labai mėgsta valgyti ir gerti,lyg ir šilumamėgė ) bet dabar turiu kitą " galvos skausmą"
Lycaste Fire Bird, kuri irgi išleido " kažką", bet šį kartą iš nesusifornavusio ūglio ( nežinau, kaip teisingai išsireikšti).
Pirkta 2016.04. iš orchideeen-shop.nl


Belieka stebėti ir fiksuoti etapus forume, kad nepasimirštų )).
zemuoge wrote:
Tue Oct 11, 2016 11:39 am
agnicc, man irgi visiška mįslė, kurią bandau išspręsti. Su aromatica x cruenta tiesiog pasisekė,o Lycaste Abou First Spring ir Lycaste Chita Impulse aš taip pat turiu ( jūsų dėka nusipirkau)), jos ūglius irgi augina, bet dydžiai kiti, nesuprantu, ar taip turi būti, ar jai kas nepatinka? Norėčiau jūsų paklausinėt apie substratą, persodinimą, auginimą ir t.t.
Lycaste Chita Impulse auga i dvi puses.


Šios auga šiek tiek skirtingom sąlygom ( pirma šlapiau, antra sausiau - perforuotas "vazonėlis" ), o pirmą sezoną po atvykimo ( 2015) praleido samanose vazoj, kur abi išsiaugino po bulbikę , 2016 balandį persodinau. Nežinau, ar joms patinka, ar nelabai.
mam wrote:
Tue Oct 11, 2016 1:04 pm
labai ačiū, zemuoge,
taip supratau, kad sausesnio, vėsesnio periodo nebuvo? norėtųsi žiemą sausiau auginti...Nebijot puvinių?
zemuoge wrote:
Tue Oct 11, 2016 1:23 pm
mam , AromaKruentai sausesnio periodo tikrai nebuvo, gal kartais, kai išgerdavo, ir niekas nepastebėdavo, bet tai išimtis.
Dėl vėsesnio - reikėtų matuoti temperatūrą, nes tame bute visumoj yra šalčiau. Aš pasistengsiu pamatuot- palyginti, gal paaiškės, kad tas vėsesnis ir įvyko??

Dėl puvinių - labai bijau, bet Aromakruentai tikrai nepakenkė ( gal dėl mažo vazonėlio , ir šimtakojų šeimynėlės, kuri uoliai pureno substratą, kol nebuvo aptikta)).

Pastebėjau, kad Peru'ietės grynose samanose ir pastoviai drėgnai - šlapiai greičiau bulbikes užsiaugino, negu dabar substrate.
Pafotografuosiu palyginimui, ar dabar balkone joms patinka, ar ne, nes ūgliai su lapais ilgai stovi išstypę, bulbikiu nenori auginti ant palangės. Tiesą pasakius, gali maisto trūkti , šias nelabai lepinau, pamečiau trąšas, o neseniai patręšus Bio Gold'u, apie rezultatus spręsti dar negaliu.
agnicc wrote:
Tue Oct 11, 2016 8:24 pm
zemuoge, kaip smagu , kad ir pas pačią tokios likastės, turim bendrą mįslę :D ,
Jei Lycaste Chita Impulse auga i dvi puses, tai gal ateity galima tikėtis dviejų žiedų, labai dailūs "bulbikai" ir jų visai nemažai, o dar du nauji ūgliai, manau visai tinkamos sąlygos pas pačią augti.
Manosios ūglių lapai gal kiek styptelėjo į ūgį , nes vasarojo lauke, ir saulės gaudavo tik iki 12val., buvo padėtos žemai ir todėl vis stiebėsi į saulę , o žiemojo ant vakarinės palangės (+12 C /+16 C ), posausiai :)

Sodinant naudojau molinį neglazūruotą vazoną, o substratas:
ant dugno - keramzitas + stambios žievės, paskui smulkus substratas (iš orchidėjos lt, jei tai reklama -moderatoriai ištrinkite) sumaišytas su natūralios vulkaninės uolienos gabaliukais, ant viršaus visai smulkmės sluoksnis ir pačiam viršuje kiminų porą centimetrų buvau uždėjusi.. (dabar jau kiminus nuėmiau, tai paviršiuje matosi, kad smulkmės nebėra, o tik žievės, perlitas/vermikulitas ir uolienos gabaliukai.
Šiais metais nepersodinau, bet kiek skaičiau - jas reikia kasmet persodinėti.
zemuoge wrote:
Tue Oct 11, 2016 9:07 pm
mam , tai viena mano svajonių )). Kaip tik galvojau, kad laikas būtų nusipirkti, gal žiemą žydėtų? O kiek gumbų vazonėlyje ir kokioj fazėj?
Sausai žiemą laikiau Lycaste lassioglossa x Chita Impuls , pavasarį lyg niekur nieko pradėjo auginti ūglį, bet gumbas gerokai mažesnis išaugo, nežinau, kas konkrečiai įtakojo.

agnicc,aš panašų substratą " subūriau". Kažkur yra nuotraukos, kokios buvo šaknys persodinant.
Bet juk tai jau antra gumbų karta? Mano pirmuosius išaugino tais pačiais metais, kai gavom ( išaugo panašaus dydžio, kaip senieji, bet šiek tiek smulkesni ), o dabar jau antrieji . Įdomu, kokio dydžio turėtų buti suaugusio individo ? Gal mūsų dar mažylės?
mam wrote:
Fri Oct 14, 2016 3:33 pm
zemuoge wrote:mamtai viena mano svajonių )). Kaip tik galvojau, kad laikas būtų nusipirkti, gal žiemą žydėtų? O kiek gumbų vazonėlyje ir kokioj fazėj?
Auginu kiminų ir perlito mišinyje. Tręšiu kaip visas savo orchidėjas Shultz trąšom. Tikriausiai pirkau jauną augalą, nes šiemetinis gumbas dvigubai storesnis ir didesnis. Pagal išmoktas pamokas reikėtų dabar laukti, kol pradės gelsti lapai, tada sumažinti laistymą. Ir laikyti šviesoje, nes joms reikia šviesos panašiai kaip katlėjoms. Turėtų lapai nukristi, o pavasarį išaugti naujas ūglis su žiedstiebiu. Pažiūrėsim, kaip bus iš tikrųjų. Truputį neramina visokie juoduliai aplink šaknis. Reikėtų nupurkšti kokiu fungicidu
zemuoge wrote:
Wed Nov 09, 2016 2:49 pm
Lycaste Fire Bird paaugino naują ūglį , jau apie 7cm, lapeliai pradėjo skirtis, o prie lapuoto gumbo pagrindo galima pastebėti būsimų žiedų "vokelius":2016.10.29 jų buvo du, o šiandien jau trys ! ). Prideda vis po vieną, įdomu, kiek bus iš viso?
Papildau foto
Visų nesimato, jie pasislėpę, bet vienas nosį iškišo
zemuoge wrote:
Wed Mar 15, 2017 3:32 pm
Išmatavau žiedus: didesni 11 cm., mažesnis 10cm skersmens.
Balti žiedai labai puošnūs, elegantiški, bet man ir su ružavais viduriukais patinka,ir patys ružavi, ir gelsvi, gerai pagalvojus... )), vienu žodžiu, kad tik žydėtų!) .
mam wrote:
Sat Apr 15, 2017 4:26 pm
Pražydo Lycaste tricolor [Laimingas]
DSC_0677a.jpg
DSC_0677a.jpg (90.48 KiB) Viewed 3652 times
mam wrote:
Sat Apr 29, 2017 6:12 pm
Lycaste tricolor dvi savaitės žydėjimo
DSC_0744a.jpg
DSC_0744a.jpg (97.3 KiB) Viewed 3652 times
zemuoge wrote:
Sat Oct 28, 2017 1:58 pm
Šiek tiek naujienų iš Lycaste Auburn x Shonan Harmony gyvenimo.

Vakar apžiūros metu pamačiau du auginukus apie 1,5 cm dydžio prie šiųmetinio gumbo, kuris šoninius lapus numetė, o centriniai du dar laikosi žali.
Po žydėjimo kovo mėnesį jos nepersodinau, vasarą praleido balkone ( praktiškai lauke). Įnešiau į namus, kai jau orai gerokai atšalo. Kadangi vietos "po saule" jai neliko, teko pastatyti ant grindų, kur iki šiol ir stovėjo. Kai ištraukiau apžiūrai, pastebėjau, kad stovėjo vandeny apie 1cm.
zemuoge wrote:
Mon Nov 13, 2017 4:23 pm
Lycaste lasioglossa (dark) x Lycaste Chita Impulse
Vis pasižiūriu, ką gi ji veikia po vasaros, praleistos įstiklintam balkone, kur iki šiol ir stovi, nes ,rodos, jaučiasi gerai, +15C jai patinka. Praeitą savaitę ar truputį anksčiau numetė šoninius lapus , centriniai dar yra, nors galiukai jau pradėjo ruduoti. nelaistau, bet substratas drėgnas , dar nė karto nepersodinau.

Užaugino gumbą, didesnį už ankstesnius.

Kai nukrito lapai, įžiūrėjau tuščią vokelį (atsargiai nukarpiau trukdžiusias lapu liekanų dalis ), o šiandien pastebėjau, kad jis "užsipildė".

Panašu į naują ūglį, bet, dar truputėlį pasikrapsčius, atsidengė du vienodo dydžio pumpurai. kas iš j išaugs, dar neaišku.
zemuoge wrote:
Tue Nov 28, 2017 12:08 pm
Lycaste lasioglossa (dark) x Lycaste Chita Impulse
Didelis vokas , kuris skilo i 2 dalis, labiau augina kairiąją pusę, ir atskilo trečias mažas pumpurėlis. Parsinešiau i kambarį, stovi ant prie balkono durų su stiklu iki grindų
Didesnysis pumpuras

Kairėje gumbo pusėje irgi atsirado vienas pumpuras
Lapų dar nenumetė, nors pastarieji vis labiau ruduoja
zemuoge wrote:
Tue Nov 28, 2017 12:10 pm
O Lycaste Auburn x Shonan Harmony
Sėkmingai augina pumpurą, gal net ne vieną, kol kas neaišku.Pastačiau ant stalo, aukščiau. Pasistengsiu nufotografuot
zemuoge wrote:
Sat Dec 23, 2017 9:35 am
Lycaste lassioglossa x Chita impuls

Prieš pora dienų numetė lapus ir toliau augina žiedyną )
zemuoge wrote:
Sat Jan 27, 2018 8:09 pm
Patikslinu dėl kvapo- kvepia, bet labai silpnai, "nosį įkišus į žiedą", toks neįkyrus pavasarinių gėlių kvapas.
Radau malonų siurprizą Lycaste Ti Punch augina šešis pumpurus! O žiemojo ant grindų šalia palangės. Šiuo metu gumbas viršutinių lapų dar nenumetė.
Rifas wrote:
Mon Feb 19, 2018 11:05 am
Mano vandens lelija - lėtai, bet užtikrintai... Ir kvepia skaniai:
lycaste aromatica1.jpg
lycaste aromatica1.jpg (47.26 KiB) Viewed 3652 times
mam wrote:
Sun Mar 11, 2018 6:52 pm
Sveikinu su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena!
pirmą kartą pražydo Lycaste Maria Liz
DSC_0567a.jpg
DSC_0567a.jpg (99.41 KiB) Viewed 3652 times
mam wrote:
Tue Mar 13, 2018 8:07 am
rasiukonas wrote:
Mon Mar 12, 2018 9:20 pm
Kažkodėl galvojau,kad Lycastės beveik visos kvepia ☺️,nors nedaug aš jų turiu..
Šiandien kvepia, silpnai, bet labai maloniai. Čia viena iš likasčių, kurias parsivežiau pernai iš Sopoto. Antroji žaliuoja, bet nežydės. Rasiukonai, Jūs irgi pirkot likastę ar tai idą, kaip ji gyvena?
zemuoge wrote:
Fri Nov 16, 2018 6:09 pm
Lycaste Chita Impuls šiandien pamčiau centimetrinį pypsiuką, nejaugi žydės? Naujas ūglis centrinių lapų nenumetęs, nuo nepriežiūros pasiraukšlėjęs ( kaip ir senos bulbės), bet užaugęs gan storas ir įmitęs, nors specialiai nemaitinau, kliūdavo retkarčiais, kaip ir visoms kitoms.Prieš savaitę sutaisiau lempą ir papildomai šviečiu, nes cimbidis leidžia žiedstiebį , kaiminystėj stovi ir Chita, gal tai ir suveikė? Nusprendžiau pagirdyti, ir aptikau siurprizą ). Visą vasarą praleido patalpoje, augo nebepersodinta kiminuose su storu sluoksniu keramzitinio drenažo.
Pridėsiu foto, kai prisiruošiu nufotografuot
kaa wrote:Noriu pasidziaugt uz Misterijos prazydinta ir jau ne pirma karta aromatica👍
Si karta daugiau nei 10 ziedu, taigi dalis dabar mane kvepina kambari, saulei svieciant labai saldu🤩
Pirmas mano toks augalas..
IMG_20200430_125702.jpg
IMG_20200430_125702.jpg (2.51 MiB) Viewed 3652 times
Urze wrote:
Thu Oct 01, 2020 11:09 am
Kokie, pasirodo, dantingi žvėrys tos likastės. Kai nukrenta lapai, gumbų viršuje lieka kyšoti keli kieti ir labai aštrūs "dantys", kuriais galima ir odą kiaurai prasivaryti. Taip kad nuo glostymo geriau susilaikyti. :)
20201001_115920.jpg
20201001_115920.jpg (196.16 KiB) Viewed 3652 times
Vieni turi proto, o kiti neturi, ir viskas. /Mikė Pukuotukas/

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Ką darote su likastėmis šiuo metų laiku, jei nenumeta lapų? Turiu mazgį Lycaste aromatica su vienu šiųmečiu ūgliuku, išaugusiu iš atidalintų senų gumbų. Ir kaip tai nesiteikia numesti to savo vienintelio lapo, nors jis jau kiek suvargęs. Labai džiovinti nedrąsu, nes mažai masės turi, tai vis palaistau negausiau, o paskui leidžiu išdžiūti. Padėjau prie lango, kur vėsiau nei kambary, apie 18-19 laipsnių, žiemą bus gal dar kiek vėsiau.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Urze wrote:
Wed Dec 02, 2020 11:22 am
Turiu mazgį Lycaste aromatica <...>. Ir kaip tai nesiteikia numesti to savo vienintelio lapo, nors jis jau kiek suvargęs.
Tą lapą pagaliau numetė tik vasario pradžioje. Maniau, kad tokiu atveju vėl išsijudins augti gal tik vasarą, bet šiandien džiūgauju - pasimatė pabudusi akutė. Laimingas_ Labai norisi iš tų senų gumbų užsiauginti pirmą savo likastę. Per žiemą vis truputį paliedavau, kad šaknys nenunyktų.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
EvaJa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1560
Joined: Sun Oct 18, 2020 5:44 pm
Location: Kaunas

Re: Likastė (Lycaste)

Post by EvaJa »

Turiu labai gerą palyginimą. Išlindo abu vienu metu: žiedai vs. ūglis
20210607_110003.jpg
20210607_110003.jpg (1.72 MiB) Viewed 2513 times

User avatar
akvilina
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 78
Joined: Fri Nov 27, 2020 3:26 pm
Location: Prienų r.

Re: Likastė (Lycaste)

Post by akvilina »

Lycaste x Cobani trečias žydėjimas pas mane,kvepia.
Attachments
camphoto_126398554.jpg
camphoto_126398554.jpg (65.31 KiB) Viewed 2511 times

User avatar
EvaJa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1560
Joined: Sun Oct 18, 2020 5:44 pm
Location: Kaunas

Re: Likastė (Lycaste)

Post by EvaJa »

Labai graži! O Lycaste greičiausiai visos kvepia liukss_

Gabriele
Posts: 329
Joined: Tue Oct 20, 2020 4:09 pm
Location: London
Contact:

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Gabriele »

EvaJa wrote:
Mon Jun 07, 2021 10:41 am
Turiu labai gerą palyginimą.
Dabar idomu,kuris greiciau augs :)

akvilina, kokia ji grazi Plo_ Kiek kartu per metus zydi?

User avatar
EvaJa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1560
Joined: Sun Oct 18, 2020 5:44 pm
Location: Kaunas

Re: Likastė (Lycaste)

Post by EvaJa »

EvaJa wrote:
Mon Jun 07, 2021 10:41 am
Turiu labai gerą palyginimą. Išlindo abu vienu metu: žiedai vs. ūglis 20210607_110003.jpg
Po savaitės :)
20210615_095911.jpg
20210615_095911.jpg (2.24 MiB) Viewed 2406 times

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Kaa, kaip Tavo rudeninės naujokės iš Ecuageneros? Ar jau pusę kambario užėmė, ar kiek mažiau? Mano naujokė Lycaste cruenta auga nuostabiai graži ir didelė - į aukštį be vazonėlio 55 cm, tarp lapų galiukų - 80 cm. Kaži, kaip seksis jai subrandinti gumbus, nes jai reiktų panašaus stiprumo apšvietimo kaip katlėjoms, bet dabar ji auga ant pietinės palangės tik su natūraliu (apsiniaukusiu) apšvietimu.

Žemuoge, o kaip Jūsų likastės? Turėjote jų ne vieną. Ar jau su visomis radote kalbą?

Atrodo, kad likasčių šaknys yra slapukės - kol palei skaidraus vazonėlio šoną auga gelsva šaknies viršūnė, tol šaknis matosi. Bet kai tik šaknis išilgėja ir jos viršūnė atitolsta, šaknis pakeičia spalvą į rudą kailiuką ir ji savo spalva susilieja su drėgnomis žievėmis, kad net įžiūrėti sunku.
20211214_153148.jpg
20211214_153148.jpg (463.13 KiB) Viewed 1734 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Lycaste cruenta atkeliavo 2021.11 iš Ecuageneros jau smarkiai paaugusiais naujausiais ūgliais ir žydėdama. Augimo sezonas buvo labai ilgas (iki pat rugsėjo, tai apie 10 mėnesių) ir ūgliai subrandino didelius ir gražius gumbus, nors pradžia ir buvo ant tamsių, tik žieminės natūralios šviesos apšviestų palangių. Tręšiau Osmocote trąšų žirniukais, įmaišytais į substratą, ir dar papildomai, kai laistydavau ir kitas orchidėjas su trąšomis. Kai pradėjo mėtyti pagrindinius, didžiuosius lapus, išnešiau į įstiklintą balkoną kokiam mėnesiui, kur gavo temperatūrų svyravimų nuo +25 šilumos iki +5 laipsnių vėsumos. Paskui teko parsinešti į šiltą kambarį, nes balkone pasidarė per šalta ir nenorėjau rizikuoti augalu. Ramybės būsenoje laisčiau labai retai ir minimaliai. Dar kelis kartus išverčiau iš vazono ir teko vėl įsodinti atgal... Ir va dabar, kiek vėluodamas, bet likastei atėjo pavasaris, kaip ir priklauso pietų pusrutulio gyventojui. Labai netikėta buvo, nes slapčia vyliausi, kad ilgiau ilsėsis. O dabar jau ir nauji ūgliai kiša nosytes, ir daugybė pumpurų. Žiūrėsim, kaip seksis juos išlaikyti.
Pumpurai
Pumpurai
20221211_122958.jpg (1.4 MiB) Viewed 825 times
Ūglis ir keli pumpurai
Ūglis ir keli pumpurai
20221211_122945.jpg (1.27 MiB) Viewed 825 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
InetaSka
Posts: 743
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:31 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Likastė (Lycaste)

Post by InetaSka »

Oi, man teks pasiskaityti apie šių auginimą, nes nusipirkau savo pirmąją neskaičius ir nesuprantu kas su ja darosi, tik lapai krenta. Galvoju, negi per mažai laistau (kas man būdinga), tai aš ją tik laistyti dažniau pradėjau :D ech, tos naujokų klaidos.. žydėjo rugsėjo mėnesį, bet taip ir nenufotografavau (Lycaste tricolor).
Tempiu naujas orchidėjas į namus, kai niekas nemato... :oops:

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

InetaSka, reik reik pasiskaityti, kad miegančios nenugirdytumėte. 🤭 O kur tokį didelį augalą pas save įtaisėte, kad katinas nepasiektų? Gal kokią gudrybę sumąstėte, kuria ir kiti galėtų pasinaudoti. 🙂
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
InetaSka
Posts: 743
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:31 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Likastė (Lycaste)

Post by InetaSka »

Deja, stovi kaip ir visos kitos. Jeigu nežydės ilgai, turės atlaisvinti vieną kitoms. :D
Tempiu naujas orchidėjas į namus, kai niekas nemato... :oops:

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Lycaste cruenta ruošiasi, puošiasi. Labai greitai auga pumpurai.
20221231_141148.jpg
20221231_141148.jpg (992.31 KiB) Viewed 753 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

Kaa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 608
Joined: Sun Oct 18, 2020 4:07 pm

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Kaa »

Afigienas vaizdelis, bulbų nekažką bet va susiruošė :!: liuks_

kielė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 308
Joined: Thu Nov 05, 2020 8:44 pm
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by kielė »

Oho, bus gražu Super_

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Gumbų ne tiek ir mažai. Manau, kad čia yra du augalai. Vienas turi du didelius gumbus ir kelis mažus, o kitas - tris didelius ir kelis mažus. Iš viso trys augimo taškai ir visi trys jau augina ūglius. Vienas gumbas augina 10 pumpurų, kitas 3, dar kitas - 5. Jei bent pusė jų pražys... WOW_ Tik nežinau, ar reikia ją jau pradėti lieti, ar dar ne. Think_
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Urze »

Lycaste cruenta labai susikaupusi ruošiasi žydėjimui. Pumpurai dideja, sunkėja, svyra vis žemiau ant savo liaunų kaklų. Labai gražus jų augimo procesas.
20230111_115818.jpg
20230111_115818.jpg (995.92 KiB) Viewed 701 times
20230111_115846.jpg
20230111_115846.jpg (673.41 KiB) Viewed 701 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

Eliss
Posts: 668
Joined: Wed Oct 21, 2020 12:41 pm

Re: Likastė (Lycaste)

Post by Eliss »

Oo, kiek bus grožio!

Post Reply

Return to “Kitos, aukščiau neišvardintos”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests