Encyclia vitelina

Laelia, Brassavola, Sophronitis, Epidendrum ir kt. rūšys bei hibridai

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

Ramsis wrote:
Sat Jun 12, 2010 7:55 pm
Encyclia vitelina

Image

Vis labiau populiarėjant orchidėjų auginimui ir kolekcionavimui, daugelis augintojų ankščiau ar vėliau pradeda dairytis į retesnius ir savo forma bei spalva išsiskiriančius augalus. Greičiausiai ne vienam akis užkliuvo už ryškiai orandžinės spalvos žvaigždutę primenančių Encyclia vitelina žiedų.
Kalbant apie spalvą tą patį galima pasakyti ir apie patį augalą. Augalo bulbų ir lapų spalva irgi yra be galo neįprasta orchidėjoms, ji primena darže augančių kopūstų spalvą.
Taigi Encyclia vitelina:
Tai yra vidutinio dydžio epifitinis augalas, natūraliai gamtoje sutinkamas Meksikoje, Hondūre, Nikaragoje. Dažniausiai auga ąžuolų giraitėse ant pačių ažuolų ar samanomis apaugusių lavos uolų. Sutinkama iki 2600 metrų virš jūros lygio kas byloja kad augalas yra vėsiamėgis.
Ši orchidėja turi apvalias konuso formos bulbas kurių viršuje auga pora lapų. Kaip ir minėjau anksčiau bulbų ir lapų spalva yra labai panaši į kopūstų - žalsvai melsva, be to augalas padengtas sidabriniu, vaškiniu sluoksniu kurį liečiant lengvai nusitrina. Todėl nesant reikalui augalo nelieskite, nes kitaip visi matys jūsų pirštų pėdsakus.
Image

Žiedstiebis visada išauga iš voko, kuris formuojasi bulbos viršuje lapų skrotelės viduryje.
Žiedstiebio ilgis būna iki 45 cm. šį ilgį jis pasiekia vis besiskleidžiant žiedams.
Encyclia vitelina dažniausiai pradeda žydėti žiemos pabaigoje, pavasarį
Žiedai ryškiai orandžinės spalvos 3-4 cm dydžio, su ryškia geltonos spalvos lūpa.Image
Ant žiedstiebio prasiskleidę vienu metu būna 5-8 žiedai, kurie vis besiskleisdami kyla aukštyn taip ilgindami žiedstiebį. Žiedų skaičius ant žiedstiebio labai įvairus, kuo didesnė bulba tuo daugiau bus žiedų.
Apatiniai žiedai sulaukę savo žydėjimo pabaigos sudžiūsta ir nukrinta, bet viršuj skleidžiasi nauji, taip žydėjimas užsitesia iki vasaros.
Nepakartojamai atrodo senas tvirtas augalas sugebantis užsiauginti kelias ar net keliolika naujų bulbų, šios paržydusios visos vienu metu apgaubia augalą ryškia orandžine aureole.
Encyclia vitelina auginti yra visai nesunku, substratas vidutinio stambumo, greitai pradžiūstantis, vazono viršų galima pridengti kiminais. Vanduo minkštas, geriausiai lietaus, kas dvi savaites praturtinamas orchidėjų trąšomis. Šį orchidėja vasaros t.y augimo metu laisvai gali būti kabinama į medį, ji nebijo vėsiasnių pavasario naktų. Auginat encyclijas atvirame ore užtikriname gerą vėdinimą ir temperatūrų svyravimą, kas skatina žiedų brendimą.
Žiemą, Encyclia viteliną, reiktų laikyti vėsioje patalpoje, mažai lieti ir višiskai netręšti.
MrGreen wrote:
Sat Jun 12, 2010 8:11 pm
Ramsi labai graži, ir žydi pas tave reguliariai kiek pastebėjau, man patinka ir žiedai ir ypač pilki lapai :) Į kompaniją dar reiktų Encyclia mariae bei Encyclia citrina :lol:
Ramsis wrote:
Sat Jun 12, 2010 9:12 pm
Apie Encyclia mariae kažkada seniai galvojau, tačiau svajonių sąraše atsirado kitų augalų, kurie užėmė tvirtesnes pozicijas pvz Encyclia adenocaula
o Encyclia citrina laukia savo eilės :mrgreen:

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

Rasa wrote:
Wed Sep 22, 2010 5:20 pm
na kagi gavau savo vokietuke encyclia vitellina, labai jau maza atsiunte
Image
turiu kelis klausimus
1. kada isryskeje kopustiska spalva ir tas matiskumas toks??? (gal sakau ne ta atsiunte, nes augaliukas visiskai zalias) :D
2. ar nenunyks man sitas augaliukas, nes kaip matome suaugusiu bulviu nera :cry:
3. ar tinka siuo metu pietine palange jam, ar geriau ant rytines laikyti???
4. ar galima laistyti paprastu vandeniu is krano, kuris pastoves kelias dienas??
aciu kas atsakysite
Ramsis wrote:
Wed Sep 22, 2010 11:03 pm
Spalva jau yra, matyt nuotraukoje, be to po kelionės ji šiek tiek apsitrynė. Augalas išgyvens, nepersistenkit su šiluma jis vėsiamėgis, tad su pietine palange turit nuspresti, ar ten jau pakankamai vėsu. Vanduo geriau lietaus, jo dabar tikrai netrūksta.
Rasa wrote:
Thu Sep 23, 2010 2:04 pm
aciu ramsi uz atsakyma, sakau gal nesti i rytini istiklinta, bet nesandaru balkona ja dienomis, dabar gi bobu vasara, tikrai nesusals :oops: ar geriau palikti ant palanges, kad greiciau adaptuotusi?
Rasa wrote:
Mon Sep 27, 2010 3:02 pm
ir dar klausimas ar gerai kad vitelina taip apgyvendinau??? vanduo vazono neliecia, gaus tik dregmes, laikiau anr rytines palanges, siandien ant pietines atnesiau , nezinau kaip jai suteikti ta vesuma gal gerai bus, nesildo dar namuose

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

uranija wrote:
Tue Aug 28, 2012 10:26 pm
Mozaika, labai gražu :thumbsup:
Maniškė lygiai taip pat pirkta pavasarį ir jau ruošiasi žydėti :D
Labai įdomu kad žiedyno "nosiuką" pamačiau panašiu laiku, bet maniškis pokolkas kaip jūsų buvo liepos pabaigoje.. :scratchheadyellow: vasarojo lauke, o šiandien parsinešiau į stiklintą balkoną :roll: tikiuosi greičiau žiedų sulauksiu..
mozaika wrote:
Wed Aug 29, 2012 8:26 am
uranija wrote:Mozaika, labai gražu :thumbsup:
Maniškė lygiai taip pat pirkta pavasarį ir jau ruošiasi žydėti :D
Labai įdomu kad žiedyno "nosiuką" pamačiau panašiu laiku, bet maniškis pokolkas kaip jūsų buvo liepos pabaigoje.. :scratchheadyellow: vasarojo lauke, o šiandien parsinešiau į stiklintą balkoną :roll: tikiuosi greičiau žiedų sulauksiu..
uranija, labai džiugu. Mes turbūt pataikėm iš geros partijos įsigyti :D .
Žiedo mano mylimiausios spalvos, o jeigu dar kvepėtų iš vis tobula būtų.
Urze wrote:
Sun Sep 23, 2012 2:34 pm
Šiandien gavau pamatyti Mozaikos Encyclia vitelina gyvai. Na fantastiškas grožis, ypač kai už lango tokiu pilku maišu trauktas dangus. :thumbsup: Kas abejoja dėl šito augalo, atkeliaukit parodon ir galėsit savom akim pamatyti. ;)
janudi wrote:
Thu Mar 14, 2013 11:20 am
Sakykite, dabar pavasarį, vitelinai leisti daugiau pradžiūti ar pastoviai kad drėgna šiek tiek būtų? Ta prasme leisti visiškai išdžiūti ar tik šiek tiek?
Ramsis wrote:
Thu Mar 14, 2013 7:07 pm
Mano vitelina pradėjo augintis naujus ūglius ir šaknis tai dabar jau pradėjau laistyti reguliariai.
janudi wrote:
Thu Jan 30, 2014 8:06 am
sveiki, sakykit, kas čia mano encyclia'ai darosi? Auginau metus laiko, augo, leido naujus uglius, o dabar staigiai pradėjo ruduoti...
Patarkit, kaip gelbėti :shock:
Ramsis wrote:
Thu Jan 30, 2014 3:48 pm
Ji juos numes, bet augalui neturetu buti nieko bloga. Del visa ko patikrinkit ir gumbus, jeigu jie nepuva, tai tada visai galimas dalykas, kad augalas atsikratineja senais lapais.
janudi wrote:
Fri Jan 31, 2014 10:58 am
Ramsis wrote:Ji juos numes, bet augalui neturetu buti nieko bloga. Del visa ko patikrinkit ir gumbus, jeigu jie nepuva, tai tada visai galimas dalykas, kad augalas atsikratineja senais lapais.
o kaip patikrinti? neruduoja jie dar, vienas lyg minkstesnis uz kita... Tie nurude lapai pajudinus nukrito, labai tikiuosi, kad daugiau neruduos :(
Murfika wrote:
Wed Oct 08, 2014 9:00 pm
Nuvykau pas orchidejos.lt dendrobių ir pamačiau encyclia vitellina. Meilė iš pirmo žvilgsnio. Lapų ir žiedų spavos derinys nepakartojamas!
Deja, dabar pardavimui neturėjo..
Murfika wrote:
Thu Oct 16, 2014 9:33 am
Taip norėjau šios orchidėjos, kad nebelaukiau pavasario ir užsisakiau iš olando. Atėjo mažiukė, su keistais pseudobulbais. Ko jie tokie juodi, pūva ar ką? Kiek žiūriu nuotraukose, seni buūna tieiosg be lapų, bet gražūs.

Be to, kita lapų pusė nusėta baltais taškiusias vietomis, įtariu kiaušinukai kokie. Nuvaliau.
Kuo čia apdorot geriausia, ir ar persodinti? Tiek stresavo, kol atkeliavo, o dar čia pavaryti žada...
Urze wrote:
Thu Oct 16, 2014 10:09 am
O patys gumbai tvirti ar pabliuškę? Gerai, kad gyvybę rodo naujais ūgliais. Bet šiaip vaizdas tai keistas. Man labiau krypsta mintys ton pusėn, kad čia nuo gyvūnijos tokios pažaidos ir vaizdas, o ne nuo grybo, ale patirties dar striuka šioj srity. Kaip kitiems atrodo? Įdėk dar viso augalo nuotrauką.
Šiaip ar taip, izoliuok ją nuo kitų, gerai nuplauk vatos gabalėliu lapus ir gumbus kad ir muilinu vandeniu pradžioj, o tada jau tikriausiai reiks ieškoti kokių nors biocidų. Bet kitas orchidėjas iš to paties užsakymo irgi karantinan talpink, net jei ant jų ir nieko nesimato.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

Murfika wrote:
Thu Oct 16, 2014 10:19 am
Man irgi keistai atrodo. Bet kadangi ten tikrai kažkas po lapais gyveni, gali būti, pagraužė. Bet tai neblogai, sakyčiau...
Bulbai ne minšti...Tokie pat, kaip ir tas normalus.
DSC02259.JPG
DSC02259.JPG (97.16 KiB) Viewed 1334 times
Relax wrote:
Thu Oct 16, 2014 10:54 am
O gal suaugę gumbai ir turi būt tokie? Ji šiaip visa pati kažkokios keistos spalvos.
Murfika wrote:
Thu Oct 16, 2014 10:55 am
Na, kiek gūglino šitos neciklijos foto, nieko panašaus nematau. Parašiau pardavėjui. Nėr čia ko tylėt...
ricardas wrote:
Thu Oct 16, 2014 11:03 am
Dėl bulbu tai nežinau, bet lapai , panašu į miltlyge , bet tai tik mano nuomonė.
Murfika wrote:
Thu Oct 16, 2014 11:13 am
Lapai normalūs. Jie tokie dėmėti apačioje ir būna.
Išėmiau iš substrato, šaknys lyg ir ok... Kas dar kokių minčių turite, kas toms pseudobulboms?
uranija wrote:
Mon Feb 02, 2015 9:03 pm
Paprotinkit kas nors dėl ko nepavyksta man jos antri metai iš eilės pražydinti? :( Žydėjo 2012 m. nors pirktas buvo NFS dydžio, pernai vokas buvo žalias, o pavasariop pakrapščius jį žiedynstiebis buvo sudžiuvęs.. O štai hibrido, vokas kaip tik buvo sudžiuvęs, jį pakrapščius viduje buvo žalia ir vėliau ilgai žydėjo. Šiemet atvežiau saviškę viteliną žiemai pas tėvus, nes pas juos žymiai vėsiau namuose, prieš kokias 3 savaites vokas pratrūko ir matėsi žalias beaugantis žiedstiebis, tačiau daugiau neaugo, o šiandien praplėšiau voko šonus ir panašu kad vėl nebus žiedų :cry: Laisčiau retokai, tikrai spėdavo gerai išdžiūti ir net padžiūti, tai nebesuprantu ar perlaisčiau ar nedalaisčiau kažkuriuo momentu.. :think:
Murfika wrote:
Thu Mar 12, 2015 3:04 pm
Ne, kažkoks užkeiktas tai augalas. Jau antrą turiu, ir matau, kad kažkas ne taip.
Pirmasis, kurio nuotraukas galima pamatyti anksčiau, iškeliavo šiukšliadėžėn. Sekmadienį gavau gražų naują augalą, persodinau. Pažiūriu šiandien, gumbai lyg tamsėti ėmę, tampa panašūs į tuos smulkiai pasiraukšlėjusius, pajuodusius, kaip pirmame augale. Senesnių gumbų lapai iš kitos pusės padengti kažkokiais kietais šviesiais ir tamsiais taškučiais. Ką ne taip aš darau...
Ar man vaidenasi? Ar augalas toks jau atkeliavo ir tai normalu? Po persodinimo gal padžiuvo...
Deja, negaliu įkelti foto, telefono fotikas ne pakankamai gerai fotgrafuoja.
Murfika wrote:
Fri Mar 13, 2015 7:25 am
Gal kam yra taip nutike, kad gumbai praranda ta savo matiskkuma miltuota ir tampa tokie lyg tamsesni, be miltuotumo.
Ramsis wrote:
Fri Mar 13, 2015 7:45 am
Tas matinis sluoksnis nusičiupinėja ir nusiplauna, todėl visai tikėtina kad persodinant taip ir atsitiko. Persodinant augalas sustresavo, pradėjo keistis gumbų išvaizda. Šios encyclijos yra gana jautrios persodinimui, juo labiau, kad žiemą jos auginamos vėsiai ir sausai, todėl pavasarį persodinti reikia tik tada kai pradeda augti nauji ūgliai ir naujos šaknys, kitaip augalas labai ilgai neatsigauna. Augalai po ramybės periodo būna pavargę ir išsekę, jiems ir taip reikia jėgų pradėti naują ciklą, o čia dar kelionės ir persodinimo stresas.
Kita vertus seni gumbai ir taip keičiasi, tas matinis vaškinis sluoksnis pamažu nunyksta, jie pasidaro raukšlėti, tamsūs, belapiai. Jums belieka laukti naujų ūglių, atitaikyti temperatūrą ir laistymą. Viskas gali užsitęsti.
O dėl tų dėmių tai pasakyti nieko negaliu, reiktų jas pamatyti.
Murfika wrote:
Fri Mar 13, 2015 9:02 am
Aisku. Tikiuos, kad tikrai busiu nuciupinejuso.
Aciu eilini karta.
Et, gaila. Matosi, naujas gumbas sustojes augti, saknys uzsitrauke.
Palauksiu, kad tik nenunyktu visai. Mano svaoju augalas paskutiniu metu, o vis nesiseka.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

Murfika wrote:
Tue Oct 06, 2015 10:20 am
Pražydo brangioji mano, bet patingėjo išraityti žiedynstiebį. Kas per šposai? Gal kad laistau ne lietaus vandeniu, nors tikrai reikėtų.. Ar šiaip drėgmės trūko?
enciklija.jpg
enciklija.jpg (48.27 KiB) Viewed 1334 times
mozaika wrote:
Sun Oct 11, 2015 7:35 pm
Man ji labai graži, bet nieko nesuprantu kas su ja vyksta. Lyg vasara atsigauna ir priaugina naujų ūglių. O va rudeniop, deja, juoduoja, nyksta, puvėkas kažkoks įsimeta ir... net nežinau kas jai nepatinka :Hmmmm: .
MrGreen wrote:
Sun Oct 11, 2015 8:25 pm
Man su ja irgi nepavyksta susidraugauti, nors seniai noriu, bet tris kartus jau nepavyko [Geda2] :neutral: kai tuo tarpu jos artimos giminaitės Encyclia mariae ir Encyclia citrina auga gerai...
Ramsis wrote:
Sun Oct 11, 2015 8:57 pm
nelaikykite jos šlapiai nei augimo nei ramybės sezonais. Ji mėgsta gerai pradžiūti. O kai laistote tai laistyti reikia gausiai. Dabar rudenį laikyti vėsiai ir šviesiai su labai mažai vandens. Į substratą įmaišykite pjaustytų vyno kamščių, ji mėgsta augti ant ąžuolų.
MrGreen wrote:
Sun Oct 11, 2015 9:14 pm
Aš manau bandysiu dar kartą ir auginsiu ant kamštinio ąžuolo žievės, taip pas mane ir E. citrina ir E. mariae gerai auga.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

Murfika wrote:
Wed Feb 10, 2016 2:03 pm
Mano vitelina toliau išsidirbinėja. Dabar net du žiedynstiebius iškišo, bet žiedai neišsiskleidė, nors nauji mezgasi. Atrodo kaip varpeliai, net tarpų tarp žiedlapių nematyti...
encyclia.jpg
encyclia.jpg (154.87 KiB) Viewed 1334 times
vitelina.jpg
vitelina.jpg (73.4 KiB) Viewed 1334 times

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Encyclia vitelina

Post by MrGreen »

Urze wrote:
Thu Feb 11, 2016 12:14 pm
Gal jai smegenis suvėlė dar orchidėjų ūkyje gauti fitohormonai? Tokiu atveju reiktų luktelti pusmetį ar metus, gal per tiek laiko jie pasišalintų ir gal pradėtų žydėti normaliai. Bet čia spėjimas tik.
Murfika wrote:
Mon Jan 09, 2017 10:17 am
Vėl reikia man pagalbos. Kodėl mano vitelina nenori pilnai išsiskleisti? Ko jai trūksta? Gal laistau kažkaip sporadiškai?
Ar būna jums su kitais augalais šitaip?
IMG_0241.jpg
IMG_0241.jpg (157.8 KiB) Viewed 1334 times
Ramsis wrote:
Mon Jan 09, 2017 12:47 pm
Per mažai šviesos, augalas neturi energijos, todėl nesugeba išskleisti žiedų. Taip dažniausiai būna žiemos periodu.
Murfika wrote:
Mon Jan 09, 2017 1:21 pm
Visąlaik tupi po lempomis. Na, bet gal jos ir per silpnos...
Urze wrote:
Mon Jan 09, 2017 9:40 pm
Augalai, kurių lapai būna melsvai žalsvos kaip kopūstų spalvos, ant lapų turi balsvą sluoksnį, kuris nusivalo. Tai yra kutikulė - plonas vaško sluoksnis, kuris apsaugo augalą nuo dehidratacijos. Nemažai sukulentų irgi turi kutikulę (pirmiausiai į galvą ateina eševerijos, šilokai). Visiem šiem augalam su kutikule būdinga natūralioje gamtoje augti labai saulėtose vietose, dažnai kur saulė gerokai pakepina. Tiesiog įsivaizduok sukulentus geram apšvietime vasarą. Ir Euchile mariae, ir Encyclia vitelina abi tokios kopūstlapių spalvos. Va tas sufleruoja, kad joms reikia tikrai daug šviesos, net ir tiesioginės. Vitelinos niekad neauginau, bet 4,5 metų patirtis su Eu. mariae rodo, kad be labai stipraus apšvietimo nebus ir gero žydėjimo.
Reziume - pritariu Ramsiui. :D

Post Reply

Return to “Katlėjos (Cattleya) grupė”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests