RUSLIK'o praktika - Dendrobium biggibum hibridas

Moderators: EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

RUSLIK'o praktika - Dendrobium biggibum hibridas

Post by MrGreen »

ruslik wrote:
Fri Oct 10, 2014 11:25 am
Nutariau dar parodyti vieną "siaubiaką" (atleiskit, jei nusibodau [Geda2] ).
Šis postas būtų parodyti, kokį "milžinišką" potencialą turį orchidėjos ir kokia "svarba" yra drėgnis jų gyvenyme. Čia būtų kaip parodymas šio mano teiginio:
ruslik wrote:Bandau dar tikslinti: sveiką ar sąlyginai sveiką orchidėją perdžiovinti iki kritinio "susivoblinimo" galima, tik labai negreitai. Ji raukšlėsis, praradinės stangrumą labai lėtai. Ir skirtingom orch. tas laikas "savas": vienom užtenka savaitės, kitom - mėnesio, kotom 2-jų, o dar kitos "ypač geležiniės" gali ir per visus metus "nesusivoblinti". Nežinojot? Turiu net vaizdinių savo praktikos pavyzdžių "laike".
Pavasarį sukuriau temą apie "kultūrą kiek kitaip" ir pradėjau nuo senai beturimo Den.biggibum (Den.phalaenopsis) hibrido. Padubliuosiu čia porą nuotraukų iš tos temos, kad vaizdas būtų laike vienoje vietoje.
Taip jis žydėjo:
101226 Dendrobium biggibum hybr.jpg
Ir auginau jį tolygiai drėgnai (ne šlapiai, duodavau apdžiūti tarp laistymų, augo permatome mažame vazonike). Jis puikiai augindavo naujus ūgliukus 3 metus iš eilės ir rudenį-žiemą žydėdavo. Ir buvau įsitikinęs, kad prižiūriu teisingai, juk auga ir žydi. :), ir nekeičiau jam sąlygų.
Kol neatėjo "momentas X" 2012m. pabaigoje, kai tų metų ūgliukas nebegalėjo žydėti (numėtė visus žiedus nespėjęs jų net išauginti ant žiedstiebio), parėjo keistom dėmėm, lyg herpeso "išbėrimais" (vos ne vienas prie vieno kaip ir mano parodytoje ertmenės tiemoje). Ilgai ieškojau ligų ir kenkėjų tam dendrobiui, kol neseniai supratau, kad pagrindinis kenkėjas buvau pats su laistytuvu rankose. [taip.gif]
Todėl ėmiausi drąsių priemonių ir pakeičiau priežiūrą iš esmės - tiesiog įtvirtinau ore. Tuo metu dar nebuvo to saito, jis atsirado kiek vieliau, bet šeimininkė vedė blogą livejournal, kur tiesiog riekė, kad epifitams daug svarbesnis yra oras, o ne pastovi drėgmė. Todėl nepagalvokit, kad ši "beprotiška" idėja man kilo per sapną vieną naktį :) , irgi bijojau taip drąstiškai visko keisti.
Nuo šio pavasario augo taip:
140408 Den.jpg
Ir nepagalvokit, kad tą balandį ištraukiau iš vazoniko ir pririšau ore ir rodau. Jis taip buvo pritvirtintas 2013m. vasarą, baigė augintis ūglį ir visiškoje sausroje "miegojo" ore iki š.m.vasario, kai prabudo naujo ūglio akutė. Per 2013m. išaugo vos kelios neilgos šaknytės, senos "užsikonservavo", tai jau rodiklis, kad rizoma turi problemų.
Taip atrodė birželį:
140609 Dendrobium biggibum hybr.jpg
Apatiniai stiebelio lapeliai jau pradėjo džiūti, tai ženklas, kad augimo sezonas arti prie pabaigos.
Liepą padariau šaknų reviziją ir nukirpau išdžiūvusius. Ir negalėjau šiaip sau išmesti, pabuvau "patologu", nes buvo smalsu, kas viduje, jei vienas ilgas galas sudžiūvęs, o prie rizomos dar "sultingas". Ir aptikau "tų grybukų" veiklos pėdsakus:
140712 Dendrobium biggibum hybr.roots 03.jpg
Kažkas pagalvos, kad "vėl jis čia su savo grybukais". [Cha] Galit nepaisyti dėmesio, svarbiausia, kad įsitikinau pats asmeniškai, kokia tikra priežastis orchidėjų "keisto elgėsio".
Liepos pabaigai augimas sustojo, apatiniai stiebiagumbio dangalai išdžiūvo ir denr. "nuėjo" miegoti iki rugsėjo pabaigos, kai kitam šone pasirodė naujo ūglio akutė. Šios dienos foto:
141010 Den.jpg
Dešinėje šių metų ūglio vaizdas: standūs ir tvirti lapai, be jokių dėmių. Siebiagumbis lygus, tik prie pagrindo kiek "kampuotas".
Per visą laiką jokių naujų šaknų neišaugo. Dėl laistymo, kelis kartus tik apiploviau po dušu (a-lia trumpas lietutis), kad nuvalyčiau dulkes. Negalėjau "neduoti" vandens, nes buvo gaila, galvojau, nors kiek padėsiu. Reakcijos jokios nebuvo - nei prieš, nei po "lietaus". Nes šis den.jau nebeturi kuom gerti - "prisigėrė" sočiai per 3 metus. [taip.gif]
Ir ką man belieka daryti? Tik stebėtis orchidėjų ištverme ir dydžiuliu potencialu - ir šis dendrobis bando pabėgti nuo probleminės paraližuotos zonos, kaip ir tas parodytas erangis. Skuba prisiauginti masės, lapų, kad galėtų vykdyti fotosintezę ir taip "pasigaminti" maisto "ant senų palaikų". Ir mano "priežiūra" šiuo metu - netrūkdyti, stebėti ir "gydyti" fungicidais.
Todėl aš dabar drąstiškai nuimu bet kokius substratus nuo kątik įsigitų augalų ir bandau "normalizuoti kultūrą" turėdamas savo ir kitų žmonių patirties.

Post Reply

Return to “Dendrobis (Dendrobium)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests