Dendrobium kingianum

Moderators: EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Dendrobium kingianum

Post by MrGreen »

Egle wrote:
Fri Apr 02, 2010 5:35 pm
Dendrobium kingianum

Ši orchidėja kilusi iš rytinės Australijos, kur dažniausiai auga kaip litofitinė orchidėja ant uolų. Vietiniai gyventojai šią gėlę vadina Rausvąja uolų orchidėja arba Kapitono Kingo dendrobiumu. Tai paprastai nėra dideli augalai, tačiau dydis varijuoja. Auginiai gali būti nuo 2.5 iki 30 cm ilgio, žiedynų ilgis gali siekti 20 cm. Ten, kur jie yra paplitę, dažnai suformuoja vientisus kilimus. Auga paprastai 50 – 1200m aukštyje pakrantėse arba kalnuose ant uolų. Tai vėsias – vidutines temperatūras mėgstantys augalai.

Ant vieno žiedstiebio gali būti nuo kelių iki 20 žiedų, kurie laikosi iki dviejų savaičių. Norit žinoti, kiek jų bus, geriau pirkti jau žydinčius augalus, nes žiedų kiekį lemia ne tik auginimo sąlygos, bet ir šio augalo kilmė. Žiedų spalvos gali būti labai įvairios – violetinė, balta dryžuota, raudona, purpurinė – mėlyna. Žiedai kvapnūs. Žydi vėlai žiemą arba anksti pavasarį. Po žydėjimo, nužydėjusius žiedus būtina pašalinti, augalą nuplauti. Po žydėjimo, ši orchidėja gali užsiauginti nemažai naujų auginių, keikių. Jei jų nešalinsite, po kurio laiko turėsite gausiai žydintį augalą. Paprastai kiekvienas auginys užsiaugina 2-7 plonos tekstūros žalius lapus.

Tai vieni lengviausiai auginamų ir pražydinamų dendrobiumų. Žiemą būtinai reikia suteikti ramybės periodą, kuomet šie augalai turi būti visai netręšiami ir stipriai sumažinamas liejimas. Tuo metu augalas kaupia medžiagas, reikalingas žydėjimui. Taip pat reikalinga pakankamai saulėta vieta, jei norime sulaukti gausiaus žydėjimo. Pakankamoje šviesoje šio augalo lapai turi būti šviesiai žali. Tamsiai žali lapai rodo šviesos stygių, o gelsvi – perteklių. Kai pasirodo pumpurai, augalą reikia pradėti lieti maždaug vieną kartą per savaitę.
Tai labai prisitaikanti rūšis, galinti pakęsti net jei temparatūrą, tesiekiačią vos 2 laipsnius šilumos. :!:

Ši orchidėja puikiai auga vazone, tačiau nemėgsta persodinimų. Geriausiai ją palikti tame pačiame vazone tol, kol nauji auginiai jau stipriai “lips per kraštus”.

Dendrobium kingianum puikiai vasaroja lauke. Ideali augimui vieta, kuomet augalas gauna rytinės arba popietinės saulės, tačiau didžiąją dienos dali praleidžia ne saulėkaitoje. Į lauką galima išnešti, kai nakties temperatūra yra didesnė nei 15 laipsnių šilumos. Tokiu atveju augalas patirs mažesnį šoką, kai išnešite jį iš kambario į lauką. Vasarą Dendrobium kingianum reikia gausiai lieti, substratas turi būti nuolat drėgnas.

Dendrobium kingianum yra plačiai naudojamas hibridizacijai.
Pas mane pražydo štai toks:

Image

Image

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Dendrobium kingianum

Post by MrGreen »

Ramsis wrote:
Tue Jun 01, 2010 9:32 pm
Keistai šiais metais auga Dendrobium kingianum nauji ūgliai, jau nekalbant apie tai, kad jie žymiai ilgesni, bet dar ir lapais didesniais, sakyčiau trūksta šviesos tai ištyso, bet jie auga šiltnamyje o lapai, nuo saulės, bordo spalvos, kas dar keisčiau atrodo ;)
kaa wrote:
Mon Jun 07, 2010 8:27 am
bordo spalvos yra :) ir daug viršutinių keikių - vietoj žiedstiebių :? atrodo ir laistymą prižiūriu ir vistiek tik auginius varo.. o galėtų ir žiedais nudžiūginti :oops:
Olivija wrote:
Mon Jun 07, 2010 5:10 pm
bordo spalvos lapų būna kiekvieną sezoną, o auginių dydį "priskyriau" kaip nuopelną dėl naudojamų "ekologinių organinių trąšų" :shock:
Kaa,
žydi kingianumai rudens-žiemos metu , kai auginiai subręsta ir vėsiai sausai pagyvena vėlų rudens laikotarpį :geek:
kaa wrote:
Tue Jun 08, 2010 6:53 am
prisimenu, manasis žydėjo rugsėjį . poto bandžiau daryti tokį sausesnį periodą.. bet tie kurie jau dabar keikių priaugino iš viršunių - jie nauji ir paaugę, ar galės žydėt?
andriuxplind2 wrote:
Sun Jul 25, 2010 3:22 pm
Jogaila wrote:
Rifas wrote:Gal galite pasakyti kas čia per spuogeliai?
Nu nieko panašaus pas maniškį niekad nebuvo užaugę. Tiek žiedai, tiek keikiai viršūnėse prasikala iš vienetinio smailaviršūnio pumpuro. Gaila, kad nuotraukos labai jau išplaukusios ir nesimato ryškiau.
Būtent, kad čia spuogeliai, iš kurių išaugs arba keikiai, arba žiedstiebiai. Maniškis den. kingianum turi tokių ant kiekvieno stiebo, ties ta vieta, kur tvirtinasi lapas. kiek jau su jais turiu patirties, tai jei iš viršūnino pumpuro peržydi arba būna keikis, sekančiais metais, tas pats stiebas gali žydėti iš tų šoninių pumpurų. (Gali žydėti ir tais pačiais metais)
Kadangi 'krūmelis' pas mane 'mažutis', tai aš iš jo daug info susirenku. :mrgreen:
Stiebai apie 40 cm ilgio :mrgreen:
Image

Čia gerai matyti, apie ką eina kalba. Tik jie pas mane rudi, nes tai ant pernykščių stiebų randasi:
Image

O čia matosi buvusių žiedstiebių liekanos:
Image
Ramsis wrote:
Sun Jul 25, 2010 7:21 pm
kaip Andrius ir sakė čia ne liga, tinkamu laiku pritaikius sausą ir vėsų periodą iš jų galite tikėtis žiedstiebių.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Dendrobium kingianum

Post by MrGreen »

Musėkautas wrote:
Tue Jan 25, 2011 2:34 pm
Atrodo, prasideda... ;)
Image

Image
Musėkautas wrote:
Wed Jan 26, 2011 9:28 am
Ramsis wrote:O čia pas tave tikrasis Dendrobium kingianum :question:
"tikrasis" - :question: :question: - tai tipo ne kokis nors hibridas?
Kiek žinau, taip. Na, ir kiek prisižiūrėjau nuotraukų internete, tai irgi atrodo, kad laukinuks.
Olivija wrote:
Wed Jan 26, 2011 7:56 pm
kažkaip vis mane traukia įsiterpt į šių vaikinų dialogus :pirate: :razz_: :razz_: su savo trigrašiu.... jei čia tas kingianumas, kuris iš mano daržo, tai čia be abejo ne "tikrasis" :oops: :oops: :oops:
Musėkautas wrote:
Wed Jan 26, 2011 8:15 pm
Olivija, ne apie žvejybą gi kalbam, taigi, merginos visada "welcome" ;)
Taip tai būtent jis. Ir turiu pastebėt, kad tai turbūt vienintelė iš mano palangėse "besimėtančių" orchidėjų, kuri man jokių problemų ir kaprizų niekada nekėlė. Ar kiek perlaistomas, ar perdžiovinamas, ar į pietus, ar į šiaurę langai - jam viskas tinka. Na, gal kai pražysta anksti, pirmieji žiedai būna blankoki, bet po jis netrunka pasitaisyti.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Dendrobium kingianum

Post by MrGreen »

Musėkautas wrote:
Fri Feb 18, 2011 9:42 am
Na, va - pirmasis žiedynas pasireiškė. Buvo 5 žiedpumpuriai, prasiskleidė 2 žiedai ;)
Image


Image
Musėkautas wrote:
Fri Feb 18, 2011 10:07 am
Krialda wrote:o kaip aromatas? dabar dienos saulėtos turėtų kvepėt..
aha, aromatas geras - tiesiog svaigau.
Vasario 16 buvo itin stiprus :)
Musėkautas wrote:
Sat Feb 26, 2011 7:53 pm
Viens nužydėjo, savaičiukė - ir kits pradėjo...
Image Image Image

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Dendrobium kingianum

Post by MrGreen »

Musėkautas wrote:
Mon Feb 27, 2012 10:59 pm
Maniškis jau turi 12 keikių, kurių 4 be lapų, mažučiai, senučiai. Pats "kuokštas" auga zigzagu viena kryptim, į šalis nesisklaido. Iš senųjų belapių atrodytų jokios naudos. Bet jei taip pagalvojus - ar jie negalėtų atskirti pradėt augt?
Urze wrote:
Tue Feb 28, 2012 8:15 am
Jogaila, gali būti, kad atskirti senieji stiebai iš seniai miegančių pumpurų pradėtų naujus stiebus leisti, bet jokios garantijos nėra. Gali ir po metų pradėt kažką formuot, bet ar būtų tiek laukiama? Šiaip senieji belapiai stiebai dar kurį laiką maitina naujus ir jaunus ūglius, taip pat kaip vandens saugyklos tarnauja, tad jų mesti lauk nereiktų, augalas stipresnis bus. Kai jie sudžiūna ir visai susiraukšlėja, tada persodinant juos atskirti galima. Bet jei norima eksperimentuoti arba du tokius pačius augalus turėti, tai galima ir atskirti tas senas "lazdytes". Arba dar vienas eksperimento variantas - šiek tiek įpjauti į rizomą ir taip paskatinti pabusti miegančius pumpurus. Tada teoriškai augalas galėtų pradėti augti jau ne vienu zigzagu, o keliais. Praktiškai pati to nebandžiau, bet yra forume kalbėta apie katlėjų ir vieno epidendrumo tokį paveikimą, o kaip su dendrobiu būtų? Manau, suveiktų. BET augalas turi būti stiprus ir sveikas.

P.S. Pas tamstą tikrai auginiai (keikiai), o ne normalūs ūgliai? :Hmmmm: Jei taip, tuomet reiktų susirūpinti, nes auginius augina dažniausiai ne iš gero gyvenimo.
mozaika wrote:
Wed Feb 29, 2012 7:15 pm
Pas mane panašiai kaip pas Jogailą.
Du seni užsiaugino naujaus auginukus. Augo gražiai sparčiai, šaknykes tiesė, bet po kiek laiko sustojo ir vėl iš to naujojo dar du nauji pradėjo augti. O ant kito seno keturi susigrūdę ant viršūnės į kuokštą nieko jie per daug neaugą, o tik stumdosi ir po truputi šaknytes auginasi.
Ir vis kirba klausimas kas ne taip daroma, kad jie tik grupuojasi, bet neužauga iki senųjų ūgio :think:
Ramsis wrote:
Wed Feb 29, 2012 9:32 pm
Jogaila gali drasiai atskyrinėti tuos belapius ir su lapais, sodink į mažą vazoniką pridenk kiminais. Jie labai noriai šaknyjasi ir auga. O dėl kingianumo keikiavimosi, tai nieko baisaus nėra, jie tiesiog turi ypač ryškią šią sąvybę.
Musėkautas wrote:
Fri Mar 02, 2012 10:11 am
Aš internete mačiau ir norėčiau pas save turėt tokį vaizdelį kai vienam vazone pilna jų priaugusių. Bet pas mane ans auga "viena linija", tai ir pagalvojau, jei aš tą liniją išskirstysiu ir susodinsiu visus vienam vazone - ar prasidės sąžalyno augimas iš tų senų belapių. Tai po jūsų visų pasvarstymų suprantu, kad prasidės, taigi, kai tik "rankos prieis", bus praskirstytas į kokius 5-6 gabaliukus.
Urze wrote:
Fri Mar 02, 2012 2:12 pm
Jogaila, jei augalas tik 12 stiebų turi, tai į 5-6 grupes tikrai nerizikuočiau dalinti - dendrobis gali neatlaikyti tokio drastiško elgesio. Geriau skirti į tokias grupes, kad bent po 3-4 stiebus būtų. O apie naujų orchidėjų išauginimą iš senų bulvių ir stiebų (backbulb) galima čia pasiskaityti (galima taikyti ne vien tik dendrobiams).
Relax wrote:
Fri Mar 02, 2012 2:54 pm
O mano atsibudo ir labai gražiai iš dviejų stiebų auginasi keturis auginius.
Galvojau, kad šiemet nieko nebesuregs, bet žiūriu, kad ant seno stiebagumbio, žiedstiebio vietoj išlindo raudonas spuogiukas. Kad tik neprisiveikus keikio :think: augalas stiprus, gražus, galėtų ir pažydėt.
Basakoje wrote:
Wed May 23, 2012 5:11 pm
O maniškis kingianumas stiprus kaip arklys, auga kaip ant mielių, tačiau jau antri metai vis niekaip nepražydinu :evil: pernai metais dar suprantu-priežiūros buvo minimaliai, tai buvo ir nedalaistytas, ir perlaistytas. Tačiau šiemet jau labai ant jo supykau :twisted: jau buvo pradėjęs net iš 4 viršūnių žiedstiebius leist, apsidžiaugiau nerealiai, o jis ėmė ir nudžiovino visus žiedstiebius :shock: taip ir likau nesupratus ką ne taip padariau, kad jis tokį streiką paskelbė :scratchheadyellow:
iron wrote:
Sat Oct 27, 2012 12:51 pm
:question: Ką šiuo metu veikia ir kokiose sąlygose gyvena jūsiškiai kingianumai?

Saviškį kuriam laikui nunešiau į nešildomą ūkinį ant palangės. Ten ~11 C.
Relax wrote:
Sat Oct 27, 2012 1:51 pm
Berry 'Oda' vis dar žydi, o kiti hibridai pradėjo augt. Temp. tarp 15-22. Pietinis kambarys
Musėkautas wrote:
Sat Oct 27, 2012 10:28 pm
Maniškis šąžalynas ant šiaurinės palangės. Suprantu, kad reiktų kraustyt, kur daugiau šviesos, bet sugrįžę po vasaros kiti augalai kol kas dar neekonomiškai, bet gana egoistiškai pietines palanges užėmę.

Temperatūra patalpoje +20-21C. Laistomas lietaus vandeniu su perliejimu.

Kadangi po pašnekėjimo apie persodinimą ir išdrąskymą kovo mėnesį aš laiko nesuradau tam iki rugpjūčio, tai būtent tada paėmiau, iškrėčiau iš seno mažo vazono, pridėjau dar substrato stambiašaknėm (pušies žievė, pemza, perlito-vermikulito pėdsakai) ir padalinęs po 1-2 keikius sukaišiojau. Iki dabar visi, išskyros vieną, įsitvirtino. Vienas keikis vis dar kliba ir visai neturi šaknų (nors buvo sodintas su jomis). Ir tas klibėjimas labai nervina, kai kiekvieną kart po palaistymo reik jį vėl "įsodint"), bet jau voką turi. Viso naujam sąžalyne 3 keikiai su vokais, nors jie paprastai kai kuos išleidžia, tai visą žiemą su jais ir prabūna, žiedai pasirodo ankstyvą pavasarį ar žiemos pabaigoje.
uranija wrote:
Tue Dec 04, 2012 8:00 pm
Pernai pirktas keikis per metus užaugino 2 auginukus, paskutinio (didžiausio) lapai įdomiai sukasi :think: Ar čia normalu, o gal kažko trūksta? :oops: Auginu šiltai ant rytinės palangės.
IMG_4433.JPG
IMG_4433.JPG (74.43 KiB) Viewed 1277 times

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3253
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Dendrobium kingianum

Post by MrGreen »

Eliss wrote:
Fri Oct 11, 2013 2:57 pm
D.kingianum su keturiais žiedstiebiais, nors nelabai tikiu, kad visų sulauksiu ;)

Image
iron wrote:
Sun Nov 24, 2013 8:53 pm
Vakar laistydama aptikau du laibučius žiedstiebiukus. Seniai turiu (pirktas nužydėjęs, nukainuotas), bet pirmąkart žada žydėti.
Urze wrote:
Tue Dec 17, 2013 9:13 pm
Kokioj temperatūroj laikote savo D. kingianum žiemos metu?
Relax wrote:
Tue Dec 17, 2013 9:53 pm
Pas mane vienas turbūt original kingianumas, bet ir jo hibridai stovi tarp +14 +20. Hibridai ruošiasi žydėt.
Drąstiškų ramybės periodo nebuvo, bet, kad kankinami tai žiauriai, savaitę mirksta- velniai žino kiek džiūna, bet temperatūrą panaši.
Urze wrote:
Wed Dec 18, 2013 10:14 am
O tai be kankinimų nebūna žiedų?
Relax wrote:
Wed Dec 18, 2013 10:21 am
Pernai su priežiūra- žiedynstiebių buvo daugiau- 7 ir stiebagumbiai užaugo masyvesni, gražesni :shifty: o šiemet tas pats žydės tik dviem.
Eliss wrote:
Wed Dec 18, 2013 2:18 pm
Urze, saviškį žiemą laikau vėsiai +9-16, nelaistau, nebent kartais apipurškiu. Rudenį labai ilgai buvo lauke, buvo keli žiedstiebiai, tik gaila, kad parnešus, tik vienas kitas žydėjo.
Mestė wrote:
Wed Dec 18, 2013 2:26 pm
Mano žydėjo 17 žiedstiebių 8-) ir dar dabar 5 auginasi

Post Reply

Return to “Dendrobis (Dendrobium)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests